Bojno polje Europa

Psihoza raste – je li rješenje izraelski model za teroriste?

Foto: Reuters/PIXSELL
Psihoza raste – je li rješenje izraelski model za teroriste?
06.06.2017.
u 07:15
Ovakvim napadima unosi se opći nemir u društvo. Napad može početi bilo gdje i bilo kada, komentira psihologinja Marija Delić
Pogledaj originalni članak

Britanska policija objavila je jučer imena dvojice od trojice napadača koji su u subotu navečer u Londonu ubili sedam i ranili desetke ljudi i potvrdila da je jedan od njih otprije poznat obavještajnim službama. Londonska policija izvijestila je da je jedan napadač bio Khuram Shazad Butt (27) koji je bio poznat policiji i unutarnjoj obavještajnoj agenciji MI5. “No, nema obavještajnih podataka koji bi potvrdili da je napad bio planiran, pa je istraga vođena u skladu s time”, kažu u londonskoj policiji. Drugi napadač je Rachid Redouane (30) koji se koristio još jednim imenom, Rachid Elkhdar i policiji nije bio poznat. Redouane je tvrdio da je Marokanac i Libijac.

Policija i dalje radi na utvrđivanju identiteta trećeg napadača.     

Dva puta prijavljen – uzalud

Khuram Shazad Butt već je najmanje dva puta bio prijavljen protuterorističkoj policiji, a prijavio ga je bivši prijatelj kojemu je pokušao preobratiti djecu na islam ali i radikalizirati ih kako bi ih poslao u džihad u Siriju.

– Sam se je radikalizirao gledajući na Youtubeu propovjedi radikalnog propovjednika Ahmada Musu Jibrila. Prijavio sam sve policiji preko posebne telefonske linije, ali tu je sve zastalo – kaže ovaj svjedok koji je dobio od policije dozvolu prepričati svoja iskustva s napadačem BBC-u, no pod uvjetom da, dok god traje istraga, ostane potpuno anoniman. Drugi put tog istog radikalnog islamistu prijavila je policiji Erica Gasparri, njegova bivša susjeda. I njezinu je djecu terorist pokušao preobratiti na islam i poslati ih u Siriju.

– Počeo im je ispirati mozak u lokalnom parku, nedaleko od naše kuće. Trajalo je to neko vrijeme dok nisam primjetila da se nešto čudno događa. Na kraju sam mu se suprotstavila nakon što su djeca zatražila da ih preobratim na islam – ustvrdila je Erica Gasparri.

I dok se polako doznaju detalji o napadačima, protuteroristička postrojba policije provela je cijeli niz racija u istočnom londonskom predgrađu Barking, pri čemu je uhićeno jedanaest osoba koje bi mogle biti povezane s terorističkom ćelijom. Inače, glavni napadač je u Barkingu živio sa suprugom i dvoje djece, a brak je bio prije dogovoren. Riječ je o čovjeku pakistanskog porijekla čiji su roditelji u Velikoj Britaniji zatražili azil. Drugi od trojice napadača po svemu sudeći bio je državljanin Irske marokanskog porijekla – kod sebe je imao irske dokumente prilikom izvođenja pokolja.

Poznato je da su sva trojica, barem nominalno, pripadali ISIL-u koji je preuzeo odgovornost za organizaciju napada.

Iako je napad izveden bez uporabe vatrenog oružja, stradao je veliki broj ljudi. Uz sedmoro poginulih njh je još 18 u kritičnom stanju, i prilično je izvjesno kako će broj žrtava dodatno rasti.

Dobro poznati scenariji

Psihoza je zavladala Londonom i drugim zapadnoeuropskim gradovima.

– Ovakvim napadima unosi se opći nemir u društvo. Napad može početi bilo gdje i bilo kada. Nema tu nikakvih znakova upozorenja, jer svatko može postati napadač zakretanjem upravljača prema pješacima na ulici i pritiskom na papučicu gasa. Upravo to i je cilj napadača, unošenje psihose i osjećaja straha u društvo – kaže psihologinja Marija Delić.

Foto: VL

Iako se čini kako su napadi vozilima nova pojava, stvarnost je drugačija. Islamistički su i palestinski teroristi ovaj vid napada koristili često u Izraelu, a napadi su drastično smanjeni nakon što je pojačan broj pripadnika snaga sigurnosti u civilnoj odjeći. Ovi bi policajci odmah pucali u napadače, bez prevelikih pokušaja da ih se zaustavi ili uhiti. Tako postoji i snimak od prije nekoliko godina kada je Palestinac bagerom počeo gaziti automobile na cesti. Policajac u civilu za nekoliko se sekundi popeo na radni stroj i odmah ispalio metak u glavu teroristu. Napad je zaustavljen, a nitko osim teroriste nije stradao.

Rješenje za ovakve napade je upravo ovakav izraelski model. Razmatra se povećanje broja policajaca na ulici koje nije moguće prepoznati, ali koji interveniraju odmah i bez puno oklijevanja. Inače, Al Qaida pozvala je na ovakvu vrstu napada prije nekoliko godina.

– Kosite nevjernike, koristite automobile kao kosilice – piše u drugom broju njihova časopisa Inspire.

Plan Therese May za džihadiste

1. Poraziti islamistički terorizam na Otoku
Ključni dio plana za borbu protiv terorizma je suzbijanje islamističkog ekstremizma na Otoku što uključuje i sprečavanje propovjedi radikalnih imama u džamijama diljem Britanije.

2. Ograničiti internet kao platformu za džihadiste
Većom kontrolom interneta s jedne bi se strane smanjila količina video zapisa i tekstova koji služe radikalizaciji, ali bi se nadzorom posjetitelja ujedno i otkrile osobe koje se tako radikaliziraju.

3. Smanjiti razinu tolerancije prema ekstremistima
Plan predviđa i smanjenje razine političke korektnosti u demokratskom društvu koje njeguje velike granice slobode. Neće više, pod krinkom slobode govora, biti diopušteno propagiranje sile i radikalizma.

4. Ojačati obrambenu sposobnost vojske i policije
Povećanjem broja policajaca i vojnika na ulicama, ali i pripadnika snaga sigurnosti koji patroliraju u civilnoj odjeći, smanjilo bi se vrijeme reakcije u vrijeme terorističkih napada čime oni imaju manje izglede za uspjeh.

    

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 38

GV
golub Vaso
07:54 06.06.2017.

rješenje je da europski političari prestanu biti korumpirani od sponzora terorizma, mediji također, ovo je spin

DU
Deleted user
08:34 06.06.2017.

Rješenje je mađarski model - ne pustiti ih u svoju državu. Dakle, zid-žica-palica...

Avatar Ljudozder Vegetarijanac
Ljudozder Vegetarijanac
07:44 06.06.2017.

Svima njima treba metak i mir.