kršenje javne nabave

Prvi stvarni test pravne države – Jesu li stranke iznad zakona!?

Foto: Patrik Macek/Pixsell
Prvi stvarni test pravne države – Jesu li stranke iznad zakona!?
08.04.2013.
u 12:20
Prijave Upravi za sustav javne nabave podnesene su protiv HDZ-a, SDP-a, HSU-a, HDSSB-a, IDS-a, HNS-a.
Pogledaj originalni članak

Udruga Partnerstvo za društveni razvoj podnijela je danas prijavu Upravi za sustav javne nabave protiv: HDZ-a, SDP-a, HSU-a, HDSSB-a, IDS-a, HNS-a te protiv ostalih stranaka za koje se utvrdi da su financirane iz državnog proračuna, odnosno proračuna lokalne i područne (regionalne) samouprave poput SDSS-a, zbog kršenja Zakona o javnoj nabavi u svim kategorijama koje propisuje Zakon.

– Frekvencija pojavljivanja trgovačkih društava koja financiraju političke stranke ukazuje na jedan od mogućih motiva financiranja političkih stranka – javnu nabavu, poslove s državom i javnim sektorom i naravno – povrat uloženog novca. Istraživanjem smo utvrdili da je vjerodostojnost izvješća o financiranju političkih stranaka više nego upitna, pogotovo ako se uzmu u obzir činjenice da najjače regionalne stranke IDS i HDSSB, koje su skoro apsolutni gospodari u dijelu lokalnih zajednica, nemaju prijavljenu gotovo ni jednu značajnu donaciju trgovačkih društava u jeku kampanje za parlamentarne izbore 2011., objavljeno je na internetskoj stranici integrityobservers.eu.

Navode i kako je u dijelu u kojemu su stranke prijavile financiranje vidljivo da je vjerojatnost povrata uloženog novca za trgovačka društva koja su sudjelovala u financiranju političkih stranaka, za financijere HNS-a čak 50%, HDZ-a 43,1%, SDP-a 24,41%, i kod Hrvatskih Laburista 22,85%.

– Iako se naizgled optužnicom protiv HDZ-a pokazalo da je država spremna suočiti se s temeljnim problemom zarobljavanja države koji se manifestirao u raširenom netransparentnom običajnom utjecaju interesnih grupa na odlučivanje u političkim strankama, analiza pokazuje da smo u stvari dotaknuli površinu manju od vrha ledenog brijega. Poštivanje zakona, od samog izvještavanja o stranačkim financijama do provedbe različitih općih i posebnih propisa, kao da se ne tiče političkih stranaka, koje su same sebe stavile iznad zakona, o čemu svjedoči i posljednja izjava premijera Milanovića – da će nakon što SDP plati kaznu promijeniti Zakon kako SDP više ne bi plaćao kazne!? – naglašavaju iz Udruge Partnerstvo za društveni razvoj.

Još navode da prema podacima www.integrityobservers.eu, od 1. siječnja 2012 .godine ni jedna politička stranka nije objavila ni jedan ugovor o javnoj nabavi, nisu objavile planove nabave ni deklaracije temeljem članka 13. Zakona o javnoj nabavi.

>>Milanović: Kažnjava nas HDZ-ov revizor, a lani je spavao

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.