Autohtoni proizvod

Prvi slavonski kulenari dobili certifikate o zaštiti na području EU

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Prvi slavonski kulenari dobili certifikate o zaštiti na području EU
24.11.2014.
u 13:08
2013. Ministarstvo poljoprivrede je slavonski kulen zaštitilo oznakom zemljopisnog podrijetla, što je bio preduvjet za dobivanje certifikata o zaštiti ovog autohtonog slavonskog proizvoda
Pogledaj originalni članak

Poznati slavonski proizvođači kulena, Adam Zvonarević iz Starih Mikanovaca, Andrija Čuha iz Soljana i OPG Job iz Josipovca, prvi su slavonski kulenari koji su dobili certifikate o zaštiti slavonskog kulena s oznakom zemljopisnog podrijetla na razini EU i time je okončan višegodišnji mukotrpni posao kojega je vodila udruga Slavonski kulen-kulin koja okuplja preko 100 proizvođača kulena. Prije toga, 2013. Ministarstvo poljoprivrede je slavonski kulen zaštitilo oznakom zemljopisnog podrijetla, što je bio preduvjet za dobivanje certifikata o zaštiti ovog autohtonog slavonskog proizvoda na području Europske unije.

- Ova trojica proizvođača su cijelu godinu bili nadzirani u skladu s prijedlogom europske zaštite i koji se sada mogu pohvaliti da su dobili potvrdu i da mogu na svoje kulene staviti oznaku slavonski kulen s razine europske zaštite. To je možda i premalo, ali u cijeloj domovini imamo 29 legalnih, registriranih proizvođača, a ova trojica su pristala podvrgnuti se stalnom nadzoru od strane ovlaštenog tijela i prošli su. Uvjeren sam da će uskoro njihov broj biti značajno veći - kaže tajnik udruge Slavonski kulen-kulin i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu VSŽ-a Andrija Matić dodajući kako zaštitom i certifikatom slavonski kulen postaje prepoznatljiv na tržištu kao autohtoni proizvod i postiže veću cijenu pa će proizvođači kulen s ovom oznakom moći na području EU prodavati po cijeni od 400 kuna za kilogram.

Matić podsjeća da se certifikatom štiti autohtoni i tradicionalni proizvod i u njemu se propisuje cjelokupna procedura, od uzgoja svinja, vrste pasmina svinja, karakteristike mesa do načina dimljena, sušenja i zrenja, a to uključuje i fizikalno-kemijske i organoleptičke karakteristike proizvoda, način pakiranja i označavanja proizvoda.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

TI
Tinča123
22:26 26.12.2016.

Od Andrije Matića i njegova kulen-kulina ništa, Baranjci ga brzo prešišali.