oporavak gospodarstva

Prvi puta od 2009. u Istri zablježen pad nezaposlenosti

Foto: Duško Marušić/PIXSELL
Prvi puta od 2009. u Istri zablježen pad nezaposlenosti
29.07.2014.
u 11:29
Novih zapošljavanja bit će i u Uljanik grupi, ponajviše kooperanta, najavio je Goran Pikot iz Uljanik grupe
Pogledaj originalni članak

Gospodarstvo u Istri se oporavlja, što se najbolje očituje kroz pad nezaposlenosti, po prvi put nakon 2009. godine, kazao je na ovotjednoj sjednici Upravnog odbora Vijeća tržišta rada Istarske županije predsjednik Alen Damijanić.

-  Veljača, kao najkritičniji mjesec u godini pokazuje da je bolja zaposlenost u odnosu na prošlu godinu ponajviše zahvaljujući mjeri „Stalni sezonac“,  zbog koje je u Istarskoj županiji stanje na razini od prošle godine -  rekla  je Tanja Lorencin Matić iz HZZ-a iznoseći najnovije statističke podatke o nezaposlenosti. Dodala je kako je stopa nezaposlenosti u Istarskoj županiji 12.5 posto, dok je u Hrvatskoj 21.3 posto. Samo Grad Zagreb ima nižu stopu.

Nevena Tolanov iz Riviera Adria, iznijela je problem oko potpora u zapošljavanju u turističkoj djelatnosti. Do kraja 2013 turistički sektor je uspješno koristio potpore za zapošljavanje. No, nakon očitovanja Europske komisije da se tadašnjim načinom pogoduje samo jednom sektoru, došlo je do izmjene pravila o potporama u turizmu. Vijeće će stoga uputiti zahtjev Ministarstvu turizma i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava kako bi se pronašlo rješenje te ispitali modeli i dobra praksa u drugim turističkim zemljama članicama EU.

Novih zapošljavanja bit će i u Uljanik grupi, ponajviše kooperanta, najavio je Goran Pikot iz Uljanik grupe. Naglasio je kako će morati krenuti s novim osposobljavanjima, budući da na tržištu rada nema dovoljno kvalificiranih radnika. Vjeruje  da  će  zaposliti  između 500 i 600 novih  radnika - kooperanata.

>>Očekuje nas rebalans u rujnu, ni turizam ne može pomoći

>>Hrvatska drži neslavno treće mjesto po nezaposlenosti u EU

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.