Vinogradska bolnica

Prvi put u Hrvatskoj : Tumor uklonili budnom pacijentu

Foto: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Prvi put u Hrvatskoj : Tumor uklonili budnom pacijentu
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Sonja Hoffman
12.06.2013.
u 07:43
Tijekom operacije mozga pacijent je razgovarao sa psihologom koji je kontrolirao motoriku desne ruke, noge i govor
Pogledaj originalni članak

Neurokirurški tim prof. Krešimira Rotima iz zagrebačke bolnice Sestre milosrdnice u ponedjeljak je uspješno obavio prvu \"awake\" operaciju tumora na mozgu u Hrvatskoj. Riječ je, naime, o klasičnoj, otvorenoj operaciji mozga, tijekom koje je pacijent budan od samog početka pa sve do kraja zahvata.

– To je važno jer psiholog tijekom cijele operacije razgovara s pacijentom i tako kontrolira je li kirurg instrumentom \"zašao\" u područje mozga čije bi oštećenje značilo gubitak motorike ili govora – objasnio je prof. Rotim. Operiran je 47-godišnjak koji je zbog tvorbe u lijevoj hemisferi mozga imao epileptičke napadaje.

– Tvorba se nalazila u neposrednoj blizini regije koja kontrolira motoriku desne ruke i noge pa se u općoj anesteziji nije moglo garantirati očuvanje tih funkcija – istaknuo je liječnik. Sam zahvat trajao je, kaže, 20-ak minuta, a pacijent je u budnom stanju bio i tijekom uklanjanja kože i rezanja kostiju glave te pri zatvaranju lubanje nakon zahvata.

– Uz pomoć ultrazvučnog aspiratora tumorski je proces uklonjen u cijelosti, a bolesnik će još nekoliko dana ostati u bolnici – otkriva prof. Rotim. Dodaje i da je cijeli zahvat prošao bez i najmanjeg problema s motorikom ruke ili noge.

– Ova tehnika operacije, za koju smo se školovali u Padovi, omogućila je da se tijekom operacije kontinuirano kontrolira motorika, ali i sposobnost govora u pacijenta – istaknuo je.

>>Operirali mu mozak, a on tijekom operacije svirao gitaru

 

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.