PODSTANARI POZOR! Određeni uvjeti za listu prvenstva

Prvi korak za POS na predjelu Kila

06.03.2009.
u 15:58
Pogledaj originalni članak

Tijekom sljedeća dva tjedna Grad Split raspisat će natječaj za stanove po POS-u, koje će graditi na Kili.

Postupak je započeo danas, prihvaćanjem pravilnika o uvjetima, mjerilima i postupku za utvrđivanje reda prvenstva.

Branko Piljanić, član splitskog Poglavarsta zadužen za urbanizam, prošlog je tjedna bio u Zagrebu, na sastanku u APN-u, koji je izrazio spremnost za otkup zemljišta na Kili (od Konstruktora i IGH-a) koje je prema GUP-u predviđeno za gradnju po POS-u.

OIB ne pomaže
- Obveza je Grada utvrđivanje lista prvenstva, što će uslijediti vrlo brzo, te infrastrukturno opremanje. I taj dio dobro napreduje, Vukovarska ulica se gradi. Do kraja godine bit će stečeni uvjeti za početak gradnje - smatra gradonačelnik Ivan Kuret.

Kada se za dva tjedna raspiše natječaj, on će biti samo anketni, kako bi se stekla okvirna slika o broju zainteresiranih Splićana koji ispunjavaju uvjete.

Nakon toga, svatko će sam moći procijeniti ima li šanse za stan prema POS-u i odlučiti hoće li prikupljati i predati tražene dokumente, kojih je zaista mnogo.

Iako je većina ljudi već dobila OIB, za koji su nam tvrdili kako će olakšavati “papirologiju”, gradonačelnik Kuret kaže da će “možda” olakšati postupak, ali bez obzira na njega, svi traženi dokumenti moraju biti prikupljeni i predani uz zahtjev.

Stara lista prvenstva, sastavljena pred početak gradnje prvog i jedinog POS-a u Splitu, 380 stanova na Brodarici, više ne vrijedi, iako je na njoj ostalo 1200 ljudi. Oni koji nisu riješili stambeno pitanje, mogu se javiti ponovno.

Zona na Kili obuhvaća približno 40.000 hektara zemljišta, a 20.000 metara četvornih bit će namijenjeno za stanove POS-a. Koliko će se stanova konkretno graditi, znat će se kada se utvrdi lista prvenstva, ali okvirno gledajući, bit će ih 200-tinjak.

Kuzmanić crta
Branko Poljanić je pojasnio kako je GUP-om utvrđeno da se izravno iz GUP-a može ići u lokacijsku dozvolu.

- Urbanističko rješenje radi Ante Kuzmanić, čiji je rad prvonagrađen. On će utvrditi dijelove parcele određene za POS - rekao je Poljanić.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr