Prvi prosvjed protiv Syrize

Prosvjednici bacali Molotovljeve koktele i sukobili se s policijom

Foto: Screenshot/Reuters
syriza
27.02.2015.
u 08:28
Zbog pristajanja na uvjete eurozone, dio javnosti optužio je aktualnog premijera Tsiprasa da je iznevjerio predizborna obećanja
Pogledaj originalni članak

Noćas se oko 50 prosvjednika sukobilo s policijom u središtu Atene nakon prvih antivladinih prosvjeda protiv Syrize koja je došla na vlast prošloga mjeseca. 

Nekoliko desetaka aktivista radikalno ljevičarskih organizacija na policiju je bacalo Molotovljeve koktele i kamenje. Razbijeni su izlozi trgovina, a uništena su i neka autobusna stajališta. Oštećeno je i nekoliko automobila.  Prosvjed je održan uoči glasovanja u njemačkom parlamentu o produženju financijske pomoći Grčkoj koje će se održati u petak. 

Zbog pristajanja na uvjete eurozone, dio javnosti optužio je aktualnog premijera Tsiprasa da je iznevjerio predizborna obećanja. 

Ljevičarska Syriza na vlast je došla u siječnju, a birači su joj povjerenje poklonili jer su obećavali reorganizaciju zemlje i odustajanje od nametnutih mjera štednje u sklopu čega je bilo dano i obećanje o povećanju plaća. S obzirom da od povećanja plaća očito neće biti ništa, a upitne su i neke druge obećane populističke mjere, oko 450 radikalnih ljevičara okupljenih u krovnu organizaciju ANTARSIA izašlo je na ulice Atene. 

>> Grci na ulicama nakon tri tjedna Syrizine vlasti

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 10

JO
jozomali
09:27 27.02.2015.

Grci iziđite iz Eurozone, ne pripadate joj!, mentalno, financijski, ni u jednom smislu! bit će bolje svima!

DO
Dongfeng
10:51 27.02.2015.

Ne znam sto su ocekivali. Meni je ta Syriza djelovala kako totalno populisticka stranka. I odmah sam znao da ce prvo krenuti sa populizmom, kao, "ne damo se mi Grci", i onda da ce popustiti zahtjevima Njemacke i ostalih. Predvidljivo. Stranke i ljudi koji bi nesto i mogli promijeniti, koji imaju makar volju, ne dobivaju vise od par mizernih postotaka u demokratskim zapadnim drustvima. Dovoljno je samo pogledati hrvatske izbore. Sincic je dobio nekih 15%, iako je uz sve mane bio bar pet puta bolji od svih protukandidata, i jedini koji je imao ikakve razlicite ideje. Demokracija zapadnog tipa (opce i jednako biracko pravo) pociva na istim postulatima kao i komunizam (ekonomska jednakost). Jedina razlika je u tome da je komunizam bio manje apstraktan pa se lakse vidjelo da to u praksi ne funkcionira. Danas po BDPu po glavi stanovnika (PPP naravno) prednjaci Katar (koji nije demokracija), a najjaca ekonomija je Kina (koja nije demokracija). Da je Kina demokratska danas bi izgledala kao Indija. Kad se pogledaju medijske slobode ironicno je da Rusija i Kina takodjer prednjace. Kina neke stvari otvoreno cenzurira, dok je cenzura na Zapadu prikrivena i manje ocita. Ali zapadnjacki mediji su puni lazi, kleveta, propagande i dezinformacija do te mjere da to vise nije uopce citljivo. Usporedbe radi, otidjite na kineske news stranice i nadjite takvo nesto bilo gdje. Necete naci. Njihove vijesti su mozda sterilne, ali su pristojne.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
15:27 28.02.2015.

Sve je to OK, napusti ovo, napusti ono i sta onda? Nece sa Drahmom koja nebi vrijedila nista da izrone iz ovog ponora. Industrije nema, stabilnost turizma je sve manja i manja ali godinama su svi naucili da zive na velikoj nozi. Sve je to zalosno jer ima dobrih, postenih i radnih ljudi, kao kod nas, ali nisam siguran da je to vecina. Najveci je problem u ovim drzavama, slicnim nama, da se svi bave politikom ali nitko ju nezna napraviti!