Predsjedništvo BiH odlučilo De­si­de­ri­usa Os­tro­go­nca Da Cos­ta proglasiti “personom non grata”

Protjerani veleposlanik sklapao državne poslove

30.01.2009.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Veleposlanik Gvineje Bisau De­si­de­ri­us Os­tro­go­nac Da Cos­ta danas mo­ra na­pus­ti­ti te­ri­to­ri­j BiH, inače će bi­ti uhićen i po­li­ci­ja će ga izba­ci­ti iz BiH, glasi naredba nakon odluke Predsjedništva BiH da se veleposlanik proglasi nepoželjnom osobom u BiH. “Persona non grante” veleposlanik Costa je postao nakon opsežne istrage i rezultata do kojeg je došao MVP BiH prikupljajući podatke iz regije.br>
Skandali u regiji
Naime, Costa je već u Hrvatskoj izazvao skandal zbog preprodaje diplomatskih isprava i registracijskih pločica za automobile. Sukladno nalogu USKOK-a, policija ga je u Omišlju i uhitila 3. studenoga 2003., te ga iz Omišlja, preko Rijeke, pratila do Zagreba gdje je izvršena pretraga diplomatskog predstavništva te države.

Ostrogonac je uhićen pod optužbom da je, pomoću krivotvorenih vjerodajnica vlade Gvineje Bisau i krivotvorene diplomatske putovnice, kod hrvatskih vlasti ishodio suglasnost za otvaranje Veleposlanstva Gvineje Bisau u Zagrebu i svoj status akreditiranog otpravnika poslova, diplomata u rangu veleposlanika. Potom je, prema rješenju o provedbi istrage, u suradnji s poslovnim ljudima Rudolfom i Jasminkom Mulovićem, bračnim parom Jakovac i Božidarom Šegotom, te šefom lučke kapetanije u Omišlju Darijom Šokotom i Slobodanom Zjačićem, organizirao niz nezakonitih registracija luksuznih plovila pod zastavom Gvineje Bisau, oštetivši tako državni proračun.

Iz Sarajeva je na Zrinjevac, prema povjerljivim dokumetima, stigla obavijest koju je vlastima u Sarajevu uputilo Ministarstvo vanjskih poslova Gvineje Bisau u kojem izražava čuđenje imenovanjem Ostrogonca veleposlanikom te zemlje u BiH. -Pozivamo vlasti BiH da poduzmu sve potrebne mjere da se dr. Ostrogon da Costa uhiti zbog zločina počinjenog protiv države Gvineje Bisau, stoji u pismu poslanom 9. srpnja 2003., koje je proslijeđeno Hrvatskoj.

Kontroverznog veleposlanika već su privodili tijekom 90-ih godina, i to u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, a te su ga države i protjerale. Za njega se vezivala i afera švercanja radioaktivnih tvari. - Mjera je simbolična jer veleposlanik ne boravi u BiH, kazali su u Predsjedništvu BiH. Kako se doznaje, Costa nerezidentno pokriva područje BiH iz Crne Gore, gdje trenutačno boravi.

– Postoji zaista opsežna dokumentacija o njegovim nedopuštenim radnjama, kazao je predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović. Veliki je problem i pitanje istrage kako je Costa došao i tko mu je pomogao da dođe u BiH, te tko mu je dao vjerodajnice.

U MVP-u BiH jučer nam nisu htjeli otkriti de­ta­lje zbog ko­jih je Pred­sje­dniš­tvo BiH do­ni­je­lo odlu­ku o pro­tje­ri­va­nju Da Cos­te iz Bosne i Hercegovine.

Rezidencija u Sarajevu
– Riječ je o postupcima nespojivima s veleposlaničkom dužnošću, izjavio je ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj. Kako doznajemo u dokumentaciji koja je dostavljena u BiH, protiv Coste se u Hrvatskoj još vodi sudski postupak.

Trenutačno se u MVP-u BiH provjerava kako je i na koji način dobio vjerodajnice za BiH i tko mu je omogućio da se lažno predstavlja i zastupa jednu državu u svijetu. Provjeravaju se i njegovi dokumenti koje je predao tijekom boravka u BiH, kao i poslovi koje je kao diplomat dogovorio na državnoj razini. Kako smo uspjeli doznati iz MVP-a BiH, Costa se prvi put u BiH pojavio pred kraj 2001., kada je nerezidentno pokrivao BiH iz Hrvatske, no nakon otkrivanja djela kriminalnih radnji, premjestio je rezidenciju u Crnu Goru.

U rujnu 2006. predao je vjerodajnice crnogorskom predsjedniku Filipu Vujanoviću, kada je dogovorio i ekonomsku i bilateralnu suradnju. Costa je imao rezidenciju u Sarajevu, u Radničkoj 2 u naselju Grbavica.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr