Foto: Goran Kovacic/PIXSELL Protiv novih studija medicine

Protiv novih studija medicine

12. 09. 2018. u 16:00 2
Evidentno je da su sve te službene i neslužbene informacije potaknule akademsku medicinsku zajednicu, konkretno njihove dekane, da javno iznesu zajednički stav prema ovakvim planovima.

Ranija najava osnivanja Medicinskog fakulteta pri Pulskom sveučilištu izazvala je dvojake komentare u javnosti, ali i unutar struke. Dekani medicinskih fakulteta u Hrvatskoj jučer su pak na konferenciji u Rijeci jasno poručili da takvom potezu i otvaranju novih studija medicine treba prethoditi strategija na temelju koje se može zaključiti da je pokretanje novih studija medicine u nas opravdano.

zdravlje onda i danas Ovo su 'stvari' koje smo naučili o zdravlju, a sada znamo da nije istinito

Plan iz Pule, podsjetimo, bio je upis prvih studenata već od iduće akademske godine, pri čemu je jasno poručeno kako su se stručno ekipirali za pokretanje “pulske medicine”. Upravo je relevantan kadar jedan od upitnika koji se cijelo vrijeme “provlači” kroz ovu temu, na što su s Pulskog sveučilišta poručili da je profesorski kadar osiguran. Da stvaranje visokog medicinskog kadra nije samo plan tog sveučilišta, čulo se jučer navođenjem “namjera utemeljenja studija medicine na Katoličkom sveučilištu u Zagreb te Sveučilištu Sjever u Varaždinu”, kako je prenijela Hina.

Revolucionarna metoda Doktori su uspjeli prevariti karcinom

Evidentno je da su sve te službene i neslužbene informacije potaknule akademsku medicinsku zajednicu, konkretno njihove dekane, da javno iznesu zajednički stav prema ovakvim planovima. Kako je rekao dekan riječke medicine Tomislav Rukavina (na slici), dosadašnja uobičajena procedura pri osnivanju studija ili fakulteta medicine bila je da postojeći fakulteti kapacitetom i znanjem pomažu pri osnivanju i u procesu sazrijevanja novih studija. No, to nije slučaj jer je rečeno da nitko dosad nije službeno o ovoj temi kontaktirao četiri hrvatska fakulteta medicine.

sredstva iz EU fondova Hrvatska nabavlja kirurški robotski sustav

– Nije lako pronaći kvalitetnog nastavnika, posebno na području biomedicine, a s druge strane za cjelovitu nastavu medicine potrebno je imati i odgovarajuću bolnicu s mogućnošću kliničke nastave – istaknuo je Rukavina.

Dekan Medicinskog fakulteta Zagrebačkog sveučilišta Marijan Klarica naglasio je kako je važno izraditi strategiju studija medicine u kojoj bi se utvrdile potrebe za školovanjem kadrova. Dekan splitske medicine Zoran Đogaš pozvao je ministra zdravstva i ministricu znanosti i obrazovanja da izrade i predstave strategiju u kojoj bi bilo vidljivo što se namjerava učiniti na polju otvaranja novih medicinskih studija. U ime osiječkog Medicinskog fakulteta na sastanku je bio savjetnik dekana Ivan Miškulin.

MBA titula
Ne propustite priliku za stipendiju za MBA program: Je li to formula za uspjeh?
pogledajte na vecernji.hr
  • 11:13 13. rujna 2018.

    Neki misle da je organizacija medicinskog fakulteta i strucno oblikovanje buduce akadmske zajednice (citaj Lijecnika) isto kao ici ujutro po grincek na plac. Da niti ne spominjem da Hr nema kapaciteta da producira vise lijecnika( kvalitetnih lijecnika), em zbog cinjenice ...

  • 18:35 12. rujna 2018.

    postoječim doktorima nije u cilju da se taj reket proširi i da oni ostanu bez svog dijela kolača. ovak oni drmaju sustavom kak oču, a ovak ne bi mogli.

Komentirajte
Vecernji.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Nastavkom pregleda web stranice vecernji.hr slažete se sa korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice vecernji.hr kliknite na "Slažem se".