PRIJEDLOZI

Protiv Lučinova prijedloga i SDP-ov partner HSS

05.09.2002.
u 00:00
* Trconić: U HSS-u nismo sigurni da bi se time uveo red, a kriminal i trgovina ženama koje idu uz to mogu se riješiti i drukčije
Pogledaj originalni članak

Legalizacija prostitucije u ovom bi trenutku teško dobila zeleno svjetlo u Saboru. Potporu toj ideji, naime, daju tek manje stranke liberalno-građanske orijentacije poput HNS-a, LS-a i IDS-a, dok sve ostale prijedlog odbijaju u startu ili zadržavaju veliku dozu rezerve. To što je opozicija na suprotnoj strani logično je, no Šime Lučin teško može očekivati potporu i od glavnog SDP-ova partnera HSS-a.

- Iako u HSS-u nismo o tome raspravljali, ipak mogu reći da prijedlog o legalizaciji prostitucije u našoj stranci vjerojatno ne bi prošao. Nismo sigurni da bi se time uveo red, a kriminal i trgovina ženama koje idu uz to mogu se riješiti i drukčije - rekao nam je potpredsjednik HSS-a Luka Trconić, dodajući da HSS smatra i kako bi se legalizacijom prostitucije dovela u pitanje temeljna ljudska prava žena koje bi time bile srozane na vrlo nizak način zarade.

U HNS-u i IDS-u znatno su tolerantniji prema Lučinovoj zamisli, ali glasnogovornik HNS-a Boris Blažeković ističe da je uvjet za njihovu konkretnu podršku u Saboru da prijedlog zakona bude na civilizacijskoj razini europskih država. Blažeković dodaje da su u HNS-u svjesni kako se različite nezakonite pojave legalizacijom mogu minimalizirati i dovesti u red, a to jest društveni interes. Potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, pak, kaže da je za taj prijedlog puno lakše dignuti ruku nego za legalizaciju homoseksualnih brakova, te da bi legaliziranjem prostitucije osobe koje se time bave bile izvučene iz ralja organiziranog kriminala.

Ni kod jedne oporbene stranke prijedlog Šime Lučina nije naišao na odobravanje. Za HDZ je to još jedno skretanje pozornosti javnosti s gospodarskih, socijalnih i političkih problema.

- HDZ ne pristaje na saborsku raspravu o toj temi u trenutku kad treba raspravljati o problemima poput zaoštravanja u Piranskom zaljevu, privatizacije Ine i HEP-a ili drastičnih poskupljenja. Čini mi se da je i to dio šireg projekta u kojem su još legalizacija posjedovanja lakih droga i homoseksualnih brakova, a to je i dodatna degradacija obitelji i žena - kazala je Jadranka Kosor, potpredsjednica HDZ-a.

Glavna tajnica HSLS-a Dorica Nikolić poručuje Lučinu da će morati dobro objasniti što je zapravo nakanio, jer je ona još prije tri godine zagovarala legalizaciju prostitucije, ali su sve stranke bile protiv toga i prigovarale da bi Dorica Nikolić sve stavila na tržište. Hrvatska bi kao tranzicijska zemlja, koja je uz to prošla i rat, trebala razmisliti o legalizaciji prostitucije jer se time čuvaju ljudi, kaže D. Nikolić. Ona dodaje i kako je zabluda da su u tom poslu samo žene, jer se njime bave i muškarci i djeca.

- No, zanimljivo je kako oni koji su tu ideju odbijali odjednom to predlažu. Zato smatram da je ta priča nabačena u svrhu promidžbe i početka predizborne kampanje, a to je neprihvatljivo - kaže glavna tajnica HSLS-a.

U DC-u su sumnjičavi prema svemu što dolazi iz Vlade, kaže potpredsjednica Vesna Škare-Ožbolt, a posebno im je sumnjivo što Lučin kao ministar unutarnjih poslova predlaže legalizaciju prostitucije, lakih droga, pa i homoseksualnih brakova. DC taj detalj drži pomalo zabrinjavajućim, s obzirom na to da bi se ministar policije trebao na drugi način pozabaviti kriminalnim miljeom koji ide uz prostituciju i droge.

Za HSP dvojbi nema. Oni su protiv legalizacije prostitucije jer je ona protivna javnom moralu. Istim argumentima kojima se obrazlaže taj prijedlog sutra se može zagovarati ozakonjenje droga, kaže pravaški zastupnik Miroslav Rožić. - Prostitucija je društveno zlo protiv kojeg se treba boriti, a ne potpisivati kapitulaciju - zaključuje Rožić.

M. Šarić, D. Đuretek

Pogledajte na vecernji.hr