Kolumna

Prosvjednički šator, radi budućnosti, mora postati prošlost

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
branitelji
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
branitelji, prosvjed
Foto: Borna Filić/PIXSELL
prosvjed branitelja, branitelji
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
branitelji, sukob
01.06.2015.
u 09:00
Suosjećanje ne može biti rješenje problema, ozbiljni političari moraju - djelovati
Pogledaj originalni članak

U ovoj zemlji nema više nikoga tko bi sedmomjesečni prosvjed najtežih stradalnika rata ocijenio kao normalno stanje. Niti ima ikoga tko je indiferentno, bez ikakvih emocija, gledao eskalaciju toga prosvjeda na Markovu trgu. S jedne strane ljudi s PTSP-om, u kolicima, prepuni ratnih ožiljaka, a s druge interventna policija. Malo je nedostajalo da se prolije krv. Zar je to zaslužio itko u Hrvatskoj!?

Ne ulazeći u razloge prosvjeda i (ne)zakonite postupke vojnih invalida Domovinskog rata, postavlja se pitanje zašto nitko od troje najodgovornijih u ovoj državi – predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Zoran Milanović i šef oporbe Tomislav Karamarko – nije učinio sve, ali baš sve što je mogao da se bunt ne pretvori u agoniju i umalo u fizički sukob. Sve troje izjavili su da suosjećaju s ljudima iz šatora na Savskoj cesti. Nemamo razloga sumnjati u iskrenost njihovih riječi, ali sposobnost suosjećanja (koja puno govori i o emocionalnoj inteligenciji) nije dovoljna za razrješenje nikakva spora, a kamoli za razrješenje eksplozivne situacije koja prijeti nasiljem neslućenih razmjera. Previše je teških riječi palo, previše se ogorčenja i bijesa nakupilo, previše se rana otvorilo da bi se itko ozbiljan mogao pouzdati u suosjećanje kao rješenje problema.

Ozbiljni političari, ako su uistinu registrirali osjećaje stopostotnih invalida rata i ako se u svom javnom poslu uistinu upravljaju ljudskošću, moraju – djelovati! Moraju pokazati da im je istinski stalo do svih hrvatskih građana. I moraju nas u to uvjeriti. Bez obzira na opravdanost ili neopravdanost braniteljskih zahtjeva (ili njihovu političku pozadinu), velika je sramota dopustiti i sedam dana prosvjeda jedne od najranjivijih veteranskih skupina, a kamoli sedam mjeseci. U kakvoj to državi živimo!?

Krajnji je čas da se Vlada i branitelji dogovore. Rješenje, kakvo god ono bilo, jednostavno se mora pronaći. Braniteljima i cijeloj Hrvatskoj trebaju mir i život lišen egzistencijalnog grča. Prosvjednički šator, radi naše budućnosti, od danas treba postati prošlost.

>>Pročitajte iskustva fratra koji je proveo noć s braniteljima u Markovoj crkvi

>>Karamarko ne bi zakone koji se odnose na sve primijenio i na branitelje

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 12

Avatar Piktor-
Piktor-
09:13 01.06.2015.

U zemlji kredita je i sator posudjen.

SP
spirajzlin
09:05 01.06.2015.

u hrvatskoj od 90. nema ozbiljnih političara...samo lopovi koji politiku koriste za vlastite interese...

Avatar rogati_konj
rogati_konj
14:17 01.06.2015.

ovo su plačenici i to hdz plačenici, nikakvi branitelji, pravi branitelji i domoljubi su doma, rade i odgajaju djecu i dijele sudbinu svog naroda, ova odmetnuta grupica se prodala lopovskom hdz-u i odrađuje posao za njih te se bori za svoje privilegije i svojih bližnjih, nije njima do domovine i naroda nego samo da napune vlastite đepove, osramotili su braniteljsku populaciju i izgubiti će izbore zajedno sa osuđenim lopovima koji ih plačaju novcem ukradenim od naroda