Ne damo brodogradnju!

Prosvjedi sindikata: U Rijeci će sutra biti burno

21.12.2008.
u 15:32
Pogledaj originalni članak

RIJEKA - U Rijeci će se sutra održati dva neovisna sindikalna prosvjeda, na Trgu 128. brigade i u Brodogradilištu 3. maj.

Na Trgu 128. brigade u 17.30 prosvjedovat će Hrvatsko udruženje sindikata sa Sindikatom Istre i Kvarnera, a prosvjednicima u brodogradilištu na skupu, koji počinje u 11.30 sati, pridružit će se i članovi Sindikati metalaca Hrvatske. Zahtjevi za spas brodogradnje, odnosno za zadržavanje brodograđevne djelatnosti i kontrolnog dioničkog paketa države 25 posto u privatizaciji, stavljeni su čak i ispred zahtjeva da se zadrže svi zaposleni.

Od tih zahtjeva ni jedan sindikat ne misli odustati. Ako se potpredsjednik Vlade Damir Polančec s Europskom komisijom ne dogovori o tome da se ispune ti uvjeti, sindikati su spremni posjetiti zabranjeni Markov trg, pa i Bruxelles, najavljuje Jadranka Tomašić, povjerenica Samostalnog saveza sindikata Hrvatske.

– Na prosvjednom skupu u 3. maju ponovit ćemo naše zahtjeve, od kojih nemamo namjeru odstupiti. To su zaštita brodograđevne djelatnosti te zadržavanje 25 posto dionica u vlasništvu države i ispunjenje Polančecova obećanja gradnje brodova u 3. maju - rekao je Juraj Šoljić, glavni povjerenik SM-a u 3. maju, dodavši da podržava sindikate pri HUS-u, čije članove poziva i na “svoje” prosvjede. Prosvjedi SM-a u isto su vrijeme planirani u svim hrvatskim brodogradilištima.

- Kada se govori o brodogradnji, uvijek se u prvi plan stavljaju gubici brodogradilišta, ali nitko ne spominje ukupnu bilancu svih tvrtki koje od brodogradnje žive.

To je pomno planirano, kao i tajming pregovora o brodogradnji, baš u vrijeme blagdana. Mislili su da nećemo reagirati, ni mi ni radnici. Tada su ljudi na godišnjim odmorima, djeca na praznicima... Sve je proračunato kako bi se smanjila mogućnost socijalnog bunta. Ali mi nismo mala djeca iz vrtića. Ne odustajemo od svojih zahtjeva. Ne damo brodogradnju! - rekao je predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera Bruno Bulić, najavivši prosvjede, na koje je pozvao i građane te članove Sindikata metalaca.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr