Prosvjedi protiv ofenzive u Gazi

02.01.2009.
u 12:18
Pogledaj originalni članak

Tisuće Palestinaca izišlo je na ulice u petak obilježavajući "dan gnjeva" protiv Izraela, sedmog dana ofenzive protiv Hamasa u Gazi u kojoj je poginulo više od 420 osoba, među kojima i visoki zapovjednik islamističkog pokreta.

Na Zapadnoj obali tisuće ljudi prosvjedovalo je u Ramalahu, sjedištu palestinske samouprave, uz prisustvo jakih mjera sigurnosti, neposredno nakon velike molitve u petak dok su sporadični sukobi izbili u istočnom Jeruzalemu. Prosvjedi solidarnosti održani su i u nekoliko muslimanskih zemalja.

Bombardiranje u Gazi se nastavlja, više od 400 mrtvih

Prosvjedi su zabilježeni u Afganistanu, Džakarti, Istanbulu i nekoliko iranskih gradova, posebice u Teheranu. Iranski ministar vanjskih poslova Manušehr Mottaki zatražio je hitan prekid izraelskih napada.

Oko dvije tisuće gnjevnih prosvjednika u jordanskom su glavnom gradu Ammanu krenule prema izraelskom veleposlanstvu skandirajući "Bez židovske ambasade na arapskom tlu", nakon čega ih je policija rastjerala koristeći suzavac.

Nekoliko prosvjednika pretučeno je i uhićeno. U središtu Ammana je oko 5 tisuća Palestinaca i Jordanaca pozvalo na džihad, nakon što se okupili na prosvjedima koje je sazvala radikalna skupina Muslimanske braće. U gotovo svim džamijama u državama regije u petak se molilo za žrtve izraelske ofenzive na pojas Gaze.

"Dan gnjeva" proglasio je Hamas nakon što je u zračnom napadu u četvrtak ubijen u pojasu Gaze jedan od njegovih čelnika Nizar Rayan (51) pri čemu su život izgubile njegove četiri supruge i jedanaestero djece.

Broj mrtvih u Gazi 430, u petak poginulo i troje djece
Broj poginulih u izraelskoj ofenzivi na Gazu dosegnuo je 430, nakon što je u petak ubijeno najmanje osam Palestinaca, uključujući i troje djece, objavio je dužnosnik ministarstva zdravstva u Gazi.

Prema agenciji dpa, ranjenih je više od 2.200, rekao je šef hitne službe u toj palestinskoj enklavi Mo'aweya Hassanein.

Agencija Reuters navodi da je u izraelskom zračnom napadu ubijeno troje djece koja su se igrala na ulici. Napad na područje oko grada Khan Yunisa jedan je od 30 koliko su ih izraelske snage izvele u petak, u nastavku sedmodnevne zračne ofenzive protiv militanata Hamasa.

Radikalni palestinski pokret Hamas proglasio je petak "danom gnjeva" protiv Izraela, istodobno nastavivši raketne napade i ispalivši najmanje sedam projektila ruske proizvodnje Grad na Ashkelon, obalni grad na jugu Izraela.

Tri rakete pale su na grad u kojem živi više od 110.000 stanovnika, udaljen oko 30 kilometara od sjeverne granice s Gazom, rekao je zapovjednik gradske policije. Dvije su pale na stambene zgrade pri čemu je ozlijeđeno dvoje Izraelaca.

Nekoliko raketa palo je na Sderot, a jedna na Netivot, prenose izraelski izvori.

Istovremeno, Hamas je petak nazvao "danom gnjeva" protiv izraelske ofenzive na pojas Gaze, pozvavši Palestince diljem Zapadne obale i istočnog Jeruzalema na prosvjede nakon tjedne molitve.

Taj je islamistički pokret također zaprijetio novim samoubilačkim napadima na Izrael i pozvao sve palestinske oružane skupine da osvete smrt Nizara Rayana, jednog od zapovjednika Hamasa koji je zajedno s četiri supruge i 11 od 12 djece poginuo u četvrtak u izraelskom napadu na njegovu kuću na sjeveru pojasa Gaze.

- Taj stravičan zločin ostavlja sve mogućnosti otvorenima kako bi ušutkali neprijatelja, uključujući i mučeničke operacije (samoubilačke napade) i napade na cionističke ciljeve ma gdje bili - piše u priopćenju Hamasa.

Izrael je iz opreza proglasio Zapadnu obalu zatvorenom zonom, zabranivši ulazak stanovnika toga područja u Izrael na najmanje 48 sati. Također je pojačao policijske snage u istočnom Jeruzalemu i muslimanskim muškarcima mlađima od 50 godina zabranio dolazak u džamiju al-Aqsa u jeruzalemskom starom gradu na molitvu kako bi se izbjegli sukobi.

(Hina)


Uhićeno najmanje 40 islamista u Egiptu

Najmanje 40 pripadnika Muslimanske braće, glavne oporbene skupine u Egiptu, uhićeno je u petak dok su pozivali na prosvjede protiv izraelskih napada na pojas Gaze, izjavio je dužnosnik sigurnosti. Islamisti su privedeni u Kairu i drugdje, dok su spremali prosvjede tijekom molitve u petak, izjavio je taj neimenovani dužnosnik. Vrhovni vođa muslimanske braće Mohammed Mehdi Akef pozvao je Egipćane da se okupe ispred džamija u znak prosvjeda protiv izraelske operacije. Policijsko prisustvo oko velikih džamija u Kairu pojačano je. Stotinjak osoba pokušalo je prosvjedovati ispred velike džamije Al-Azhar u središtu Kaira. Dvije osobe policija je zbog njihovog opiranja morala nasilno privesti. (h)


Odobren izlazak iz Gaze strancima

Izrael će propustiti osmero stranih novinara u pojas Gaze u koji je od početka ofenzive na Hamas novinarima zabranjen pristup, javila je u petak Udruga stranog tiska (FPA). Ta je odluka donesena nakon odluke Vrhovnog suda da Izrael dopusti skupini od osam novinara pristup pojasu Gaze, javlja FPA pozivajući se na tekst odluke. FPA je izrazio zadovoljstvo zbog tog dopuštenja izražavajući međutim "ozbiljnu zabrinutost" smanjenim brojem akreditacija novinarima. (h)

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr