Važno otkriće

Pronađena kopija Mona Lise naslikana zajedno sa originalom

Foto: AFP/PIXSELL
Mona Lisa (1)
Foto: AFP/PIXSELL
Mona Lisa (1)
Foto: AFP/PIXSELL
Mona Lisa (1)
01.02.2012.
u 21:02
Prilikom pregleda infracrvenim svjetlom pokazalo se kako je, baš kao i na originalu, nacrtana skica ispod slike, što dovodi do zaključka kako su izvornik i kopija nastali u isto vrijeme, čak vrlo vjerojatno dok je model bio prisutan.
Pogledaj originalni članak

Slika, za koju se smatra da je naslikao jedan od dva omiljena učenika Leonarda Da Vincija, Andrea Salai ili Francesco Melzi i za koju se drži da je najranije nastala kopija remek djela Mona Lise, pronađena je u muzeju Pardo u Madridu, izvještava the telegraph.

Do zaključka kako se radi o djelu učenika slavnog slikara, koji je uz bok mentoru i u istom ateljeu stvarao kopiju došlo je tijekom restauracije slike, a ideju prihvaćaju stručnjaci iz francuskog Louvrea kao i oni iz Prada.

Naime, prilikom pregleda infracrvenim svjetlom pokazalo se kako je, baš kao i na originalu, nacrtana skica ispod slike, što dovodi do zaključka kako su izvornik i kopija nastali u isto vrijeme, čak vrlo vjerojatno dok je model bio prisutan.

Pozadina slike prebojana je u crno još u 18 stoljeću, no nakon što su slojevi boje skinuti do izražaja je došao izgled toskanskog krajolika koji je u iznimno dobrom stanju. Na replici slike detalji su očuvaniji pa se tako pojedinosti koje su zamračene na originalu vidljivije.

Restaurirana kopija Mona Lise već sredinom veljače ide u Louvre gdje će biti, nakon što su 500 godina bile odvojene, izložena uz original.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DE
deus ex machina
07:55 02.02.2012.

AKO........... Ako bih se vodio estetikom , za mene, ova \"kopija\" uopće ne zaostaje za \"originalom\". Čak mi je izraz lica znatno \"impresivniji\" i \"životniji\" do li na \"originalu\". Ako ćemo za pravo, i ovo je original istog modela, samo od drugog autora!!!

OR
orisis
10:48 02.02.2012.

Deux ,slazhem se , Leonardo je slikao ikonu i sofisticiraniji je slikar.Dok je druga slika veoma zhiva i upechatljiva i ima svjezhije boje.Crte lica su pomalo karikirane jer pretpostavljam da student josh nije svladao proporciju do savrshenstva.