otkriće u Vinkovcima

Pronađeni posmrtni ostaci 15 osoba iz Drugog svjetskog rata

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
Pronađeni posmrtni ostaci 15 osoba iz Drugog svjetskog rata
06.05.2015.
u 16:23
Kako je rekao pročelnik za kulturu Grada Vinkovaca Mario Banožić, vjeruje se kako se radi o posmrtnim ostacima osoba čiji ukop na tom mjestu nije evidentiran niti u jednoj dostupnoj povijesnoj dokumentaciji
Pogledaj originalni članak

U parku u središtu Vinkovaca, podno devastiranoga spomen obilježja borcima NOB-a poginulima u II. Svjetskom ratu, radnici su pronašli posmrtne ostatke 15 osoba, rečeno je današnjoj konferenciji za novinare u Vinkovcima.

Kako je rekao pročelnik za kulturu Grada Vinkovaca Mario Banožić, vjeruje se kako se radi o posmrtnim ostacima osoba čiji ukop na tom mjestu nije evidentiran niti u jednoj dostupnoj povijesnoj dokumentaciji.

- Devastirano spomen obilježje uklanja se u sklopu početka rekonstrukcije središnjeg vinkovačkog parka na Trgu bana Josipa Šokčevića. U dostupnim povijesnim zapisima nema podataka koji bi ukazivali da bi ispod spomen obilježja, koje je izgrađeno sedamdesetih godina prošloga stoljeća, i na mjestu nekadašnje spomen kosturnice moglo biti posmrtnih ostataka, rekao je Banožić govoreći o neobičnom otkriću u Vinkovcima. Službeni podaci koji postoje kažu kako je stara spomen kosturnica uklonjena kao i da je sav materijal preostao iza nje odvezen.

- Nigdje nema niti spomena o mogućim posmrtnim ostacima, a još više čudi da nitko nikada na tom mjestu nije palio svijeće ili polagao cvijeće što je za očekivati ukoliko se zna da su na tom mjestu ukopane neke osobe, istakao je Banožić. Prema riječima zamjenice ravnatelja vinkovačkog Gradskog muzeja Anite Rapan Papeš niti oni u svojoj arhivi nemaju saznanja o postojanju grobnice. Kaže kako zapravo postoji nekoliko fotografija nekadašnje spomen kosturnice na čijoj spomen ploči je pisalo kako se kosturnica podiže u spomen na 15 poginulih boraca NOB-a.

– Navedena su imena i prezimenima ali nigdje nije zabilježeno da se te osobe nalaze i pokopane na tom mjestu ukoliko pronađeni posmrtni ostaci pripadaju tim osobama, rekla je Rapan-Papeša. Glasnogovornik PU Vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović rekao je kako su pronađeni posmrtni ostaci prevezeni na Odjel patologije vukovarske bolnice. Pozvao je sve građane Vinkovaca da, ukoliko imaju saznanja o mogućem identitetu osoba kojima pripadaju posmrtni ostaci, da se jave policiji.

Pronađeni posmrtni ostaci bili su pokopani u ljesovima u ozidanoj grobnici. Pronađeni su nakon što su započeti radovi rekonstrukcije Gradskog parka u središtu Vinkovaca čemu su prethodila georadarska snimanja parka iz zraka obavljena prošle godine. Tijekom tih snimanja su na nekoliko mjesta unutar parka evidentirani i ostaci antičke arhitekture. Iz vinkovačkog muzeja navode kako se upravo na mjestu spomen obilježja, podno kojega su pronađeni posmrtni ostaci, u rimsko doba nalazio se forum, središnji gradski trg nekadašnjeg značajnog rimskog naselja na tlu Vinkovaca, Colonije Aurelije Cibalaee.

>>Stravično otkriće u Zagrebu: Čistili odlagališta otpada pa našli kostur

>>Identificirani posmrtni ostaci 18 osoba iz zajedničkih grobnica

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pažnje?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DH
dalibor.hren
19:08 06.05.2015.

Mi smo još u *45.