poravnjavanje

Promatrajte prijelaz Venere u 6.37 sati ili čekajte 105 godina

Foto: Reuters/PIXSELL
Promatrajte prijelaz Venere u 6.37 sati ili čekajte 105 godina
05.06.2012.
u 22:05
U 6.37 sati Venera će prijeći ispred Sunca, što je od izuma teleskopa učinila samo sedam puta
Pogledaj originalni članak

U ranim jutarnjim satima srijede, točnije, u 6.37 sati, Venera će učiniti nešto što je učinila samo sedam puta otkad je izumljen teleskop - prijeći ispred Sunca, piše Znano.st. Riječ je o vrlo značajnoj pojavi jer je usporedba putanje Venere, gledane s različitih mjesta na Zemlji, poslužila kao jedan od prvih načina za određivanje udaljenosti Zemlje od Sunca. NASA-in Opservatorij solarne dinamike, koji je u svemiru više od dvije godine, promatrat će prelazak kako bi kalibrirao svoje instrumente.

Želite li svjedočiti ovoj pojavi, svakako ne propustite pogledati nebo u 6.37 sati jer je riječ o jednom od najrjeđih planetarnih poravnjavanja s neobičnim ciklusom. Dva prijalaza Venere uvijek se dogode unutar osam godina, nakon čega slijedi pauza od čak 105 ili 121 godinu. Prošli prolaz dogodio se u lipnju 2004. godine i bio je potpuno vidljiv iz Hrvatske.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

DU
Deleted user
22:59 05.06.2012.

Dobro veli novinar b.a. Kad ćete idući put imati priliku u životu promatrati Veneru kako prolazi ispred Sunca u ponoć? Nadam se da će biti organiziranog promatranja sa zagrebačke zvjezdarnice ili možda s vrha zgrade Večenjeg lista...

FE
Felicijen
23:20 05.06.2012.

Ja ću ipak pričekati još tih stotinjak godina kada će možda sunce biti vidljivo na našem nebu i noću...

RE
@rea
22:22 05.06.2012.

Ništa od promatranja. Kod mene je to 18 h navečer, još uvijek dan.