Usijana atmosfera

Proizvođači scotcha protiv samostalnosti

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
Proizvođači scotcha protiv samostalnosti
30.08.2014.
u 16:43
18. rujna održat će se referendum o Škotskoj neovisnosti
Pogledaj originalni članak

Dvadeset dana od referenduma na kojemu će građani Škotske 18. rujna odlučiti ostaju li u sastavu Velike Britanije ili nastavljaju dalje kao samostalna država, situacija je dovedena do usijanja.

Otplata duga

Ankete, naime, govore da su unionisti u blagoj prednosti dok im zagovornici samostalne Škotske pušu za vrat te će, prema svemu sudeći, o budućnosti sadašnje sjeverne britanske pokrajine odlučiti glasovi onih 10 posto neodlučnih građana koji će svoje mišljenje iznijeti tek na glasačkom mjestu. A politička borba sada se već vodi oko svih detalja.

U protekle dvije debate prenošene na britanskoj nacionalnoj televiziji rezultat je bio izjednačen. Prema mišljenjima analitičara, u prvoj debati pobjedu su odnijeli unionisti, no u onoj drugoj, važnijoj i datumski bližoj referendumu neupitni je pobjednik u debati bio Alex Salmond, vođa pokreta za neovisnost Škotske.

A na birače sada svi žele utjecati ne samo pozivajući se na nacionalni ponos, bilo Škota bilo Britanaca u cjelini, nego i gospodarskim pitanjima. Prije svega tu je pitanje valute buduće neovisne Škotske.

London je odmah poručio kako ne dolazi u obzir da Škotska, izglasa li neovisnost, i dalje nastavi koristiti funtu kao svoj službeni novac što je plan zagovornika neovisne Škotske. Oni su pak istog trenutka odgovorili da, ako Britanci žele prisvojiti funtu, Škotska nema namjeru preuzeti na sebe otplatu proporcionalnog dijela državnog duga koji u ovom trenutku iznosi oko stotinu milijardi američkih dolara.

Drugo je pitanje članstvo u Europskoj uniji. Dok Britanija tvrdi da Škotska automatizmom ne bi postala članica EU, nego bi morala proći cijelu pristupnu proceduru koja traje godinama, Škotska tvrdi sasvim suprotno. Prema njihovim tvrdnjama, Škotska bi mogla ostati članica EU, a jedino što smeta škotskoj europskoj budućnosti u ovom su trenutku neprestane tvrdnje Londona da će raspisati referendum o izlasku Velike Britanije iz Europske unije.

Ipak, da to nije baš tako, jednostavno se nazire iz izjave španjolske vlade koja je najavila kako će blokirati ostanak Škotske u EU iz čisto pragmatičnih razloga da ne bi osigurala presedan za Kataloniju.

U promidžbeni rat unionista i zagovornika samostalne Škotske uključile su se i velike tvrtke s tog područja. Dok za samostalnu državu navijaju energetske kompanije i brodogradilišta svjesna pozicije Škotske na ovom tržištu, sasvim drugačiji stav imaju proizvođači viskija koji predstavljaju treću po veličini industriju Škotske.

Slaba trgovačka mreža

Njima je jasno da bi Škotska diljem svijeta imala samo devedesetak veleposlanstava i znatno slabiju trgovačku mrežu nego li je danas ima Velika Britanija te kako bi izvoz ovog proizvoda u slučaju samostalnosti znatno pao. Sličan stav imaju i predstavnici tekstilne te prehrambene industrije. U svakom slučaju, odnosi snaga u anketama mijenjaju se iz dana u dan te ovise i o tome tko anketu provodi.

Ako je provodi The Scotsman, broj glasača i s jedne i s druge strane približno je jednak, no ako je provodi Daily Mail, unionisti znatno vode. Prava i jedina relevantna anketa bit će predstavljena za dvadeset dana, 18. rujna, kada Škoti izađu na birališta.

>>‘Nezavisna Škotska bit će bogata poput Norveške zbog nafte

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

DU
Deleted user
23:14 30.08.2014.

Spala knjiga na dva slova. Od nekdašnjeg engleskog carstva koje je obuhvaćalo polovinu Svijeta Englezićima će ostati samo Wales i Sjeverna Irska. Ostat će im i kraljevska obitelj sa svojim nezasitnim troškovima.

XA
xaron
22:48 01.09.2014.

Trebali bi i mi pitati naše " proizvođače" rakije pitati šta misle o našem članstvu u EU.