U ugovoru neće biti stavke o smanjenju pristojbe

Programsko vijeće HRT-a u četvrtak o novom ugovoru s Vladom

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Programsko vijeće HRT-a u četvrtak o novom ugovoru s Vladom
24.04.2017.
u 14:15
Pogledaj originalni članak

Programsko vijeće HRT-a na sjednici u četvrtak trebalo bi raspravljati o prijedlogu novog ugovora s hrvatskom Vladom za razdoblje od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2022. ali i nabavi djela od neovisnih proizvođača tijekom 2016. i izvršenju programskih obaveza javne radiotelevizije za Hrvate izvan domovine tijekom prva tri mjeseca ove godine.

Kako se saznaje, pred članovima Programskog vijeća naći se dorađen prijedlog novog ugovora HRT-a s Vladom prema kojem će se povećati godišnja izdvajanja iz radiotelevizijske pretplate za poticanje hrvatske medijske i kulturne industrije i to, kako je već najavljivano, u iznosima i više desetaka milijuna kuna većim od dosadašnjih.

U novom prijedlogu ugovora, kako se doznaje, neće biti više puta dosad predloženog značajnog smanjenja iznosa mjesečne radiotelevizijske pristojbe.

Izvjestiteljica o novom prijedlogu tog ugovora bit će Marija Nemčić, voditeljica izrade prijedloga tog novog ključnog dokumenta za funkcioniranje javne radiotelevizije.

S druge strane, Programsko vijeće trebalo bi raspravljati i o nabavi djela od neovisnih proizvođača tijekom 2016. i o eventualnim nepravilnostima u otkupu televizijskih serija i emisija na što su više puta upozoravali mediji, stručna javnost, ali Nadzorni odbor HRT-a.

Upravo je Nadzorni odbor još u priopćenju krajem prošle godine upozoravao na veliki propust u poslovanju HRT-a u nabavi audiovizualnih djela što je potvrđeno i nalazom interne revizije koja utvrdila da su se ugovori sklapali i prije isteka roka za predaju radova na objavljeni javni poziv u 2016. O tome je Nadzorni odbor obavijestio Ministarstvo kulture i Odbor za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskoga sabora, 'radi daljnjeg postupanja nadležnih državnih tijela u tom predmetu'.

NO je tada upozorio i na ozbiljne povrede općeg akta HRT-a kojim se uređuju pitanja angažmana vanjskih suradnika na HRT-u, koje su dovele do realizacije nepotpisanih ugovora s pojedinim vanjskim suradnicima, zbog čega je Nadzorni odbor zatražio utvrđivanje odgovornosti za učinjene propuste i teške povrede Pravilnika o vanjskim suradnicima. Izvjestitelj o HRT-ovoj nabavi djela od neovisnih proizvođača tijekom prošle godine bit će Josip Popovac, rukovoditelj HRT-ova Odjela upravljanja proizvodom.

>> Kazimir Bačić predao imovinsku karticu: Od stana vrijednog 1,3 mil. do automobila za 7.000 kn

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

Avatar IstinaHurts
IstinaHurts
18:12 24.04.2017.

kakvo smanjenje? ukidanje! tehnologija za to postoji - tko želi gledati hdz tv i indoktrinaciju crkve, neka si i plati dekodiranje i neka gleda laži i izopačenu propagandu.