Joe Biden

Proglasili 
su ga jedinim poštenim čovjekom u Washingtonu jer je rekao istinu

Foto: Reuters (Ilustracija)
Joe Biden
Foto: Pixsell
Joe Biden
14.10.2014.
u 22:00
Iako su ga nakon te izjave pritisnuli pa se danima ispričavao 'saveznicima', Biden je pokazao što u Americi stvarno misle
Pogledaj originalni članak

Joe Biden jedini je pošten čovjek u Washingtonu, komentira američki časopis Foreign Policy novi potpredsjednikov gaf u kojem je možda izrekao istinu, ali je ipak protekli tjedan proveo ispričavajući se uvrijeđenim vođama Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Saudijske Arabije.

– Naš su najveći problem naši saveznici – rekao je studentima na Harvardu. – Turci, Saudijci, Emirati, što oni rade? Toliko su odlučni u tome da svrgnu Assada da su ulili stotine milijuna dolara i desetke tisuće tona oružja svakom tko se htio boriti protiv njega. Ta je politika tako pomogla militantima povezanima s Al-Qa’idom i na kraju ISIL-u. Turska je pustila mnoge strane borce preko svoje granice da se pridruže ISIL-u u Siriji.

Rekavši to, Biden je dodao još jedan gaf na svoju dugu listu, kako to vide neki mediji.

Dvostruki standardi

Ipak, ta je izjava 72-godišnjeg potpredsjednika, koji je u politici od svoje 29. godine, potakla tekstove u kojima se mnogi, među njima i BBC, pitaju koliko je bio u pravu. Naime, već dugo je ključno pitanje američke vanjske politike, kako ga vide mnogi izvan SAD-a, to što se primjenjuju dvostruki standardi. Zemlje koje su u dobrim odnosima s Amerikom ne moraju dići visoko ljestvicu demokracije i ljudskih prava, a one koje imaju loše odnose s najvećom svjetskom silom ne izostaju s američkih popisa diktatura u svijetu. Kuba, Burma, Bjelorusija sigurno zaslužuju biti na popisu iz vremena državne tajnice Condoleezza Rice, ali zašto nema Saudijske Arabije, Pakistana, Etiopije, pitaju i analitičari američkog Vijeća za demokratizacijske politike. O saveznicima sve najljepše, pravilo je koje je Biden ponovno prekršio ponašajući se poput djeteta koje kaže ono što svi vide, ali se ne usude reći. Biden je bio taj koji je svoju visoku figuru, kakve se uzgajaju u rasadniku američkih predsjednika, pokazao i na Majdanu u Kijevu, podržavajući ono što je, uza sve prigovore, ipak bio demokratski prosvjed protiv tiranije.

Foto: Pixsell

Biden bi i u Hrvatskoj trebao imati status i simpatije gotovo kakve je dobivao njemački šef diplomacije Hans Dietrich Genscher jer je bio glasan i oštar protivnik Slobodana Miloševića, zagovornik slobode za Hrvatsku, zagovornik NATO-ove intervencije na Balkanu. Sve to u Washingtonu, mjestu na kojem se i danas donose najvažnije odluke. Ta je veza Hrvatske i američkog senatora čija je majka Irkinja, a obitelj katolička, došla najviše kroz vjeru, kroz Bidenove kontakte s fratrom Ilijom Živkovićem, ali ni vjera ni nacionalnost do sada nisu spriječili razbarušenog demokrata koji je bez uspjeha išao i u predsjedničku utrku da kaže što misli, čak i kad je u krivu.

Nema diplomatske manire

– Odlično poznam uglednog senatora Bidena koji jako dobro poznaje prilike na području bivše Jugoslavije i naziva ih pravim imenom. Milošević je za njega bio zločinac, sukob je bio velikosrpska agresija, a Hrvatskoj i BiH je, zalagao se, trebalo pomoći – kaže nekadašnji šef hrvatske diplomacije Mate Granić, koji je s Bidenom i još nekoliko američkih senatora proveo u Splitu nekoliko dana u vrijeme kad se trebalo brinuti o provedbi Daytonskog sporazuma.

– Biden je čovjek koji nema diplomatske manire niti do njih puno drži – kaže Granić.

Biden je, ispričao je nedavno hrvatski lobist i biznismen u Americi Steve Rukavina, bio na Balkanu i u vrijeme Jugoslavije, bio je na sprovodu Edvarda Kardelja i upoznao Tita.

– On je bio ugodno iznenađen prirodnim ljepotama Hrvatske i ljudima koji su sačuvali katoličku tradiciju – ispričao je Rukavina.

Jedan od najzanimljivijih Bidenovih gafova vezan je upravo za Baracka Obamu, kad je Obama za potpredsjedničkog kandidata izabrao od sebe 19 godina starijeg senatora.

Barack Obama je prvi Afroamerikanac koji je razgovijetan, bistar, čist dečko koji dobro izgleda – rekao je Biden na početku Obamine predsjedničke utrke i zaradio salvu kritika zbog rasizma. Ali, zapravo funkcija potpredsjedničkog kandidata je slična funkciji Radimira Čačića dok je bio u hrvatskoj Vladi: biti gromobran koji prikuplja sve udare kako bi se šef mirno mogao baviti ozbiljnim stvarima. Doduše, u Hrvatskoj do danas nitko nije otkrio čime se bavio šef dok je Čačić ratovao s novinarima, a možda je slično i u velikoj Americi. Za Obaminu popularnost u svijetu dobro je to što se mediji bave ne sasvim preciznom Bidenovom izjavom koja je uvrijedila turskog sultana Erdoğana Veličanstvenog jer se ne bave nečim puno važnijim: kakva je to Obamina intervencija protiv ISIL-ovih 30 tisuća boraca? Jer, ma kako fanatični ti radikali bili, kako to da ih velesila ne može zaustaviti u pokolju Kurda koji se, kao i pokolj u Srebrenici, odvija pred očima i kamerama cijeloga svijeta? Kakvi su to zračni napadi, koliko ih je ako ne zaustavljaju fanatične horde? Zašto, zaista, turski tenkovi samo poziraju na granici? Koju cijenu od Kurda traži američki važan saveznik Turska kako bi ih spasila ludih ISIL-ovih krvnika, želi li da se za goli život odreknu svake aspiracije i budu zauvijek neželjena manjina u tuđim državama? Kako bilo, mediji pomno broje sve Bidenove gafove, a on sam kaže: “U Washingtonu je gaf kad nekome kažeš istinu, a istina me nikad nije povrijedila.”

Međutim, s istinom je Obamin potpredsjednik u nešto drugačijim odnosima kad je riječ o njegovom vlastitom životu. “Na studiju prava bio sam po uspjehu u gornjoj polovici”, rekao je iako to nije točno. Naljutilo ga je, naime, pitanje o njegovu obrazovanju u prethodnoj utrci Demokratske stranke za predsjedničke izbore 1988. godine. “Kakav je bio vaš uspjeh na studiju?”, pitao je neki Frank, a Biden je izgubio živce: “Ja imam viši IQ od vas!” Možda, ali po uspjehu je bio 76. od 85 studenata, pripisujući to manjku interesa, a ne sposobnosti.

Biden je čovjek koji nema diplomatske manire niti do njih puno drži

Mate Granić

Prodavali automobile

“Studij se nije činio teškim, ali bio je dosadan, a ja sam bio opasna kombinacija arogancije i nemara”, napisao je o svom školovanju. Tada su ga uhvatili i u vjernom kopiranju vođe britanskih laburista Neila Kinnocka, “skinuo” je ne samo govor i geste, nego i Kinnockovu biografiju. “Zašto je upravo Joe Biden prvi u svojoj obitelji koji je išao na fakultet?”, pitao je, ali to za Bidenovu obitelj nije bilo točno i morao se povući iz predizbora. Biden je rođen 20. studenoga 1942. godine u Scrantonu u Pennsylvaniji, bio je najstariji od četvero djece, otac mu je bio biznismen čije je poslovanje imalo uspone i padove, a bavio se prodajom automobila, radio za Amoco Oil, a kad mu je pošlo jako loše, obitelj se preselila u Delaware, u Wilmington, gdje Biden i sada ima privatnu adresu.

Bidenovo djetinjstvo bilo je obilježeno mucanjem, ali, tvrdi se, govornu je manu uspio pobijediti recitirajući pred ogledalom. U vrijeme studija, na proljetnom izletu na Bahame sreo je svoju buduću suprugu Neiliju Hunter i rekao joj da želi postati senator pa predsjednik.

Nakon diplome na pravu, zaposlio se u lokalnoj vlasti u New Castleu i već s 29 godina uspio u svom naumu: izabran je u gornji dom američkog Kongresa, u Senat.

Bio je jedan od dotad najmlađih političara izabranih u Senat, ali Senat je zapravo namijenjen seniorima, iskusnijim političarima, i u njega ne mogu ući mlađi od 30.

Upravo u to vrijeme, kad ulazi u Senat, Biden doživljava veliku tragediju koja je obilježila njegov život – u prometnoj nesreći u prosincu 1972. godine ostaje bez supruge i jednogodišnje kćeri Naomi, a sinovi Joseph Beau i Hunter bili su ozbiljno ozlijeđeni. Senatorsku prisegu položio je u bolnici, pokraj sinova, a nakon toga svakog dana vlakom putuje od kuće do Washingtona, oko 180 kilometara. Obiteljima palih američkih vojnika nedavno je pričao o tom gubitku i o tome kako je razmišljao o samoubojstvu.

“Kad su mi izražavali sućut i govorili da znaju kako se osjećam, znao sam da su iskreni, ali da nemaju pojma o tome kako je meni. O toj crnoj rupi u prsima”, ispričao je Biden.

Ponovo se oženi pet godina poslije i 1981. dobio kćer Ashley, koja je danas socijalna radnica. Hunter je odvjetnik, a Beau je radio u državnom odvjetništvu i borio se u Iraku. U početku Biden je bio za intervenciju u Iraku, poslije se predomislio i predložio povlačenje trupa. U prvi mah to nije prošlo, ali kasnije je vojska ipak povučena. Predložio je i podjelu Iraka na tri dijela s autonomnim narodima.

Često mu se omakne psovka

Iako katolik, Biden ne podržava zabranu pobačaja i, kaže, može prihvatiti vjerovanje da život počinje začećem, ali se protivi kasnim abortusima i tome da ih država financira.

Bio je i aktivan na ekološkim temama, podržava istraživanje biogoriva, protivi se bušenju na Arktiku i u obalnim vodama. Ipak, zbog svojih zelenih akcija nije pohvaljen jer su novinari otkrili da se u kampanji vozio osobnim avionom.

No, čini se da u narodu i ne broje toliko gafove iskusnog političara, a Biden je Obami i trebao kako bi prikupio što više podrške među radnicima, kojima očito neće previše zasmetati što Biden često psuje. “Napravili smo jebeno dobar posao”, rekao je tako na početku zdravstvene reforme. Biden je Obami trebao i za podršku među katolicima jer u vrhu američke politike katolici su rijetki iako čine četvrtinu populacije.

>> Biden se ispričao, ali nije rekao punu istinu o oružju za Siriju

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 6

IC
ice12
01:41 15.10.2014.

Konacno rekao Istinu.

Avatar dinarskivuk37
dinarskivuk37
06:40 15.10.2014.

Joe he know very well what is talking about. Un fortunately American foreign policy sucks.

AF
ante.francetic.7
10:29 16.10.2014.

joe je zakon i uvijek govori istinu tako je i o srbima rekao istinu.