Profili kandidata EU

Foto: Arhiva VL
Profili kandidata EU
Foto: Pixsell
Instagram
Autor
Stojan de Prato
18.11.2009.
u 13:34
Donosimo kratki pregled kandidata EU. U utrci će sudjelovati među ostalima i Herman van Rompuy, iz flamansko-kršćansko-demokratke stranke, koji je u prosincu 2008. godine izabran za belgijskog premijera.
Pogledaj originalni članak

Herman van Rompuy

Izbor flamanskoga kršćanskog demokrata i ekonomista Hermana van Rompuya (62) za belgijskog premijera u prosincu 2008. donio je toj zemlji na rubu raspada političku postojanost u vrijeme novčarske i gospodarske krize. Opisuju ga kao “samozatajnog rješavatelja teškoća”. Van Rompuy piše haiku poeziju, a njegovu jednostavnost potvrđuje podatak da je ovogodišnji odmor proveo obilazeći sa  suprugom Australiju u kamperu, bez ikakve pratnje ili osiguranja.

Jean-Claude Juncker

Jean-Claude Juncker (55), pravnik, već je 15 godina luksemburški premijer, a uz to čak 20 godina ministar novčarstva. Od 2005. predsjeda i Euroskupinom, zemljama članicama EU-a koje su uvele euro. Mnogi mu priznaju da EU poznaje bolje od ikojega drugog europskog državnika, no, primjerenije bi mu bilo mjesto predsjednika Europske komisije. Britanci, Česi i Poljaci zamjeraju mu da je eurofederalist. Dopisnici u Bruxellesu naročito cijene njegovu duhovitost.

Jan Peter Balkenende

Već sedmu godinu nizozemski premijer, povjesničar i pravnik Jan Peter Balkenende (53) uvjereni je kalvinist i sa suprugom i kćeri stanuje u unajmljenom stanu u Den Haagu, umjesto u premijerskoj rezidenciji. Donedavni belgijski ministar vanjskih poslova, a sada europski povjerenik za razvojnu pomoć mason Karel de Gucht opisao ga je kao “mješavinu Harryja Pottera i strogog malograđanina”. Kao “vrlinu” ističu bliskost njemačkoj saveznoj kancelarki Angeli Merkel, a kao manu potporu ratu u Iraku.

Vaira Vike-Freiberga

Bivša latvijska predsjednica u dva mandata psihologinja Vaira Vike-Freiberga (72) dijete je latvijskih izbjeglica pred sovjetskom okupacijom. Rano djetinjstvo provela je u Maroku, a školovanje je završila u Kanadi, gdje je do 1998., kada se vratila u Latviju, predavala na Montrealskom sveučilištu. Majka dvoje djece, sa suprugom sada vodi savjetničku tvrtku. Tečno govori i prevodi s pet jezika. Forbes ju je proglasio 48. najmoćnijom ženom na svijetu. Berlin i Pariz zamjeraju joj da je previše proamerički nastrojena.

Massimo D’Alema

Bivši talijanski premijer, zamjenik premijera pa ministar vanjskih poslova, Massimo D’Alema (60), koji još uvijek nije završio studij filozofije i klasične filologije, preobrazio je talijansku komunističku stranku u Demokratsku stranku lijevog središta. Vanjskopolitičke sposobnosti dokazao je kako tijekom NATO-ova napada na Srbiju 1999., tako i upravljajući pregovorima nakon Libanonskog rata 2006. godine. Smatraju ga stručnjakom za Srednji istok. Nove zemlje članice EU-a zamjeraju mu komunističku prošlost.

Elisabeth Guigou

Diplomantica elitne francuske škole za javnu upravu ENA, u Marakešu rođena politologinja Elisabeth Guigou (63) prvi se put uzdigla na vidljivu dužnost 1990., kada je imenovana ministricom za europske poslove. Godine 1994. izabrana je u Europski parlament, da bi potom u vladi Lionela Jospina bila ministrica pravosuđa pa društvenih poslova i zapošljavanja. Trenutačno je zastupnica u francuskoj Narodnoj skupštini. Majka je jednog djeteta.

 

Ključne riječi
EU
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 3

DO
downunder
13:57 18.11.2009.

Hvala dragom novinaru što iscrpno donosi biografije EU kandidata. Volio bi da mi objasni gdje i kako, ja kao Hrvat, mogu glasati za svoga kandidata? Hvala

DU
Deleted user
14:34 18.11.2009.

Jan Peter Balkenende...Nizozemci ga zovu Harry Balkenende....ljigavac,poznati anti Hrvat,ako bude izabran,lose nam se pise..

RO
romictea
14:22 18.11.2009.

A sto je konkretno bilo tko od njih ucinio da zaustavi razaranja Vukovara i cijele Hrvatske??? Nista prema tome mars u svoj cosak i ne izviruj van svima redom.