SUD U nedostatku dokaza, presuđeno u korist optuženog riječkog kardiologa

Prof. dr. Zaputović nije primao mito

22.01.2009.
u 19:06
Pogledaj originalni članak

RIJEKA – Riječki kardiolog prof. dr. Luka Zaputović na Županijskom sudu oslobođen je optužbi za primanje mita. U nedostatku dokaza, kako je obrazložila sutkinja Đurđa Jovanić, in dubio pro reo (u korist optuženog).

Zaputovića, kao zamjenika predstojnika Interne klinike KBC-a na Sušaku i odjelnog liječnika, USKOK je optužio da je u studenome 2005. godine primio bijelu omotnicu sa 150 eura kako bi pacijenta Stjepana Baričevića primio na odjel, što je i učinjeno. Optuženi je u svojoj obrani to porekao, a sud je ocijenio da njegovu obranu nije opovrgnuo dokazni postupak.

– Iskazi svjedoka, sina i supruge S. Baričevića, proturječni su iz njih na pouzdan način nije dokazano je li ili nije sad pokojni Baričević dao 150 eura – rekla je obrazlažući presudu sutkinja Jovanić. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Sajonara Čulina najavila je žalbu na presudu.

Tužiteljstvo smatra da su iskazi jasni, osobito onaj supruge S. Baričevića, koja je rekla: “Za Šimića sam posudila od sestre, a za Zaputovića sam imala.” Postupak je pokrenut u veljači 2007. godine, za istrage o primanju mita u slučaju riječkog kardiokirurga dr. Šimića, a nakon prigovora bio je obustavljen, ali je Vrhovni sud tu odluku nakon žalbe USKOK-a ukinuo te je postupak pokrenut.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr