Modernizacija

Prodajom Patrijinih oklopnjaka Hrvatska oprema mornaricu

Foto: Josip Kopi/MORH
patria (1)
Foto: Josip Kopi/MORH
patria (1)
Foto: Josip Kopi/MORH
patria (1)
Foto: Josip Kopi/MORH
patria (1)
Foto: Josip Kopi/MORH
patria (1)
Foto: Josip Kopi/MORH
patria (1)
Foto: Josip Kopi/MORH
patria (1)
29.02.2012.
u 13:01
Pozdravljamo nastojanja Đure Đakovića i Patrije za prodaju vozila na treća tržišta. Korištenjem vozila iz MORH-ove kvote osiguralo bi se "lakše disanje" što se tiče proračunskih troškova – rekao nam je izvor u ministarstvu
Pogledaj originalni članak

U Ministarstvu obrane razmišlja se o prodaji 40 do 50 oklopnih vozila AMV koja se proizvode u Đuri Đakoviću, a tako zarađeni novac usmjerio bi se na opremanje Ratne mornarice ophodnim brodovima, donosi portal Defender.hr.

Večernjem listu je iz MORH-a načelno potvrđeno pisanje tog portala, no naglašavaju da još nikakva odluka o prodaji nije donesena.

– Otprije je poznato da MORH-u u ovom trenutku i ovom dinamikom proizvodnje ne trebaju sva vozila koja su ugovorena. Pozdravljamo nastojanja Đure Đakovića i Patrije za prodaju vozila na treća tržišta. Korištenjem vozila iz MORH-ove kvote za takvu prodaju bi se, među ostalim, osiguralo "lakše disanje" što se tiče proračunskih troškova – rekao nam je visokopozicionirani izvor u ministarstvu.

MORH bi, ako se sklopi sporazum s nekom trećom zemljom, imao na raspolaganju nekoliko stotina milijuna kuna više nego je dosad planirano, a koje bi mogao iskoristiti za svoje prioritete. Jedan od njih je, kažu u MORH-u, i nabava ophodnih brodova za Obalnu stražu.

Od 2007. godine, kada je Hrvatska potpisala ugovor s finskom Patrijom, kao jedan od smjerova razvoja hrvatsko-finske suradnje razmatrala se mogućnost prodaje oklopnjaka, koji bi se proizvodili u Hrvatskoj, na treća tržišta. U prvo vrijeme kao mogući kupac spominjala se Makedonija, koja je preuzimanjem "hrvatskog modela" željela uštedjeti vrijeme i novac koje bi potrošila ako bi održala testiranja više ponuđača. No, od tog posla nije bilo ništa, a posljednjih godina aktualan je Bliski istok, regija u kojoj više država razmatra nabavu oklopnih vozila za potrebe svojih oružanih snaga. Patrijin oklopnjak već je i prošao zahtjevna testiranja u nekim od tih država, a činjenica da bi u slučaju postignutog dogovora nekoliko desetaka vozila moglo odmah biti isporučeno naručitelju svakako ide u korist finsko-hrvatskim partnerima jer to praktički nijedan konkurent trenutačno ne može ponuditi.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 37

MY
mysel
16:15 29.02.2012.

brate cro gdje ti zivis

DU
Deleted user
14:15 29.02.2012.

...vidim na onom srpskom lazaru sve moderno, al oni se uhvatili strojnica, iz iskustva znam da im je pogon bio najbolji, i to u rikverc.

AL
AlienattacK
14:23 29.02.2012.

Ah...nemaju xenone