HRVATSKE LJEPOTE

Pročitajte novi bilten EK o prirodi posvećen Hrvatskoj

Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pročitajte novi bilten EK o prirodi posvećen Hrvatskoj
04.07.2013.
u 10:12
Hrvatska je smještena na granicama čak triju biogeografskih regija i iznimno bogata endemskim vrstama, ističu autori biltena
Pogledaj originalni članak

Srpanjsko izdanje biltena Europske komisije o prirodi i biološkoj raznolikosti posvećeno je novoj članici Europske unije Hrvatskoj i njenom dijelu europske ekološke mreže Natura 2000. Bilten je bogato ilustriran fotografijama hrvatskih prirodnih ljepota, a u cijelosti ga možete pročitati ovdje.

Povjerenik Europske komisije za okoliš Janez Potočnik u uvodu ističe da će izvanredno bogata biološka raznolikost 28. članice biti značajan doprinos prirodnom kapitalu Europske unije. Dodaje da je Hrvatska izvanredan primjer zemlje članice u kojoj investiranje u zelenu infrastrukturu i očuvanje prirode generiraju dugotrajne društvene i ekonomske koristi za društvo.

U dijelu naslovljenom \"Hrvatska – zemlja kontrasta\" autori ističu da je Hrvatska smještena na granicama čak triju biogeografskih regija i iznimno bogata endemskim vrstama, od špiljskih beskralježnjaka, preko gmazova i slatkovodnih riba, do endemskih biljnih vrsta po čijem je broju među prve tri europske zemlje. Napominju i da je Hrvatska dom mnogim vrstama i staništima koja su odavno nestala iz drugih dijelova Europe, a posebno se ističe Kopački rit koji je dom 297 ptičjih vrsta.

>> Poljska: \'Čestitajte Hrvatskoj ulazak u EU i osvojite nagrade\'

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.