presuda

Prlićeva, Praljkova i Pušićeva obitelj nisu bile na presudi

Foto: Reuters/Pixsell
Prlićeva, Praljkova i Pušićeva obitelj nisu bile na presudi
29.05.2013.
u 07:16
Najvažnije je pitanje hoće li se u presudi teretiti Hrvatsku za agresiju na BiH.
Pogledaj originalni članak

Nestrpljenje i nervoza posljednjih sati iščekivanja ishoda presude šestorici hrvatskih dužnosnika Herceg-Bosne jučer su vladali među članovima obitelji i u odvjetničkim krugovima, a na samome sudu, gdje se danas izriče nepravomoćna presuda, u posjetu je boravio dio bošnjačkih svjedoka optužbe protiv Prlića i ostalih kao i studenti iz BiH. Najviše novinarskih, analitičkih, običnih priča svodilo se samo na najvažnije pitanje – hoće li biti udruženog zločinačkog pothvata, odnosno presude Herceg-Bosni, kojom bi se teretilo Hrvatsku i njezine pokojne lidere Franju Tuđmana, Gojka Šuška i generala Janka Bobetka za sudjelovanje u agresiji.

Tuđmanovi transkripti

U kuloarima se jučer ovaj slučaj uspoređivao s predmetom Oluja, odnosno optužbom protiv generala Gotovine, Markača i Čermaka. Herceg-Bosni i Oluji poveznica su bili Tuđmanovi transkripti i jedna osoba koja je izvukla segmente i spojila mozaik – Carla del Ponte.

Nitko od strana u sporu jučer nije znao ishod presude, ali su imali različita očekivanja, no svi su istodobno svjesni da će, kakav god ishod bude, i jedna i druga strana pisati žalbe na presudu.

U Scheveningenu, odakle će se jutros put sudnice uputiti bivši predsjednik vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne Jadranko Prlić, ministar obrane Bruno Stojić, dvojica načelnika Glavnog stožera HVO-a Milivoj Petković i Slobodan Praljak, zapovjednik Vojne policije HVO-a Valentin Ćorić te predstojnik Odjela za zatočene Berislav Pušić, jučer su velik dio dana bili njihovi odvjetnici ili članovi obitelji.

Neke obitelji nisu došle

Miro Ćorić, koji je s braćom Šitom i Andrijom jučer proveo više od četiri sata s Valentinom Ćorićem, rekao je da svi očekuju oslobađajuću presudu jer smatraju da tužiteljstvo nije ništa dokazalo.

– Valentin se dobro osjeća i to je najvažnije, raspoložen je – rekao je Miro Ćorić.

Ćorići su danas na izricanju presude, no neke obitelji, kao što su Prlićeva, Praljkova i Pušićeva, na inzistiranje optuženih neće biti u zgradi Haaškog suda kako bi im stres bio manji.

Da je razmjerno dobro raspoloženje i među ostalim optuženicima, potvrdili su nam odvjetnici koje su jučer opsjedale brojne novinarske ekipe, a oni su davali oprezne ocjene. Prlićev odvjetnik Michael Karnavas istaknuo je da je optužnica bila politička te da su Hrvati najviše stradali i, ako se već govori o Tuđmanovim 'grijesima', onda je taj grijeh bio u Daytonu jer je pristao na takav ustroj zemlje u kojemu su Hrvati najlošije prošli. Odvjetnica Nika Pinter kaže da je u Haagu danas tek prvo poluvrijeme.

– Uoči presude moram reći da su sve opcije otvorene i nitko osim sudaca ne zna kakva je ona. Ja međutim vjerujem da ćemo svi ići kući – rekla je.

>> Čekaju presudu već 9 godina i to još nije kraj

>> Bh. Hrvati, uoči haaške presude, poručuju: Časni sude nisu krivi!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.