Tenzije Srbija - Kosovo

Priština u ZSO vidi novu Republiku Srpsku

Foto: VASSIL DONEV/REUTERS/PIXSELL
Priština u ZSO vidi novu Republiku Srpsku
05.08.2018.
u 06:30
Nove su tenzije izbile uoči istjecanja roka, 4. kolovoza, koji je EU dao Prištini da izradi nacrt statuta Zajednice srpskih općina
Pogledaj originalni članak

U strahu od mogućih etničkih sukoba na sjeveru Kosova, pripadnici međunarodnih snaga KFOR-a raspoređeni su na prilazima jezeru i hidroelektrani Gazivode, u općini Zubin Potok. Na prilazima Gazivodama nalazi se više džipova i oklopnih vozila s pripadnicima američke vojske pod punom ratnom spremom.

Hoće li biti provokacija

Do novih tenzija na relaciji Beograd – Priština došlo je uoči istjecanja roka, 4. kolovoza, koji je Europska unija dala Prištini da na osnovi Bruxelleskog sporazuma izradi nacrt statuta Zajednice srpskih općina te nakon što su Srbi sa sjevera Kosova najavili proglašenje autonomije nakon isteka tog roka jer je Priština odbila taj zahtjev smatrajući kako će njihovim formiranjem Kosovo dobiti novu Republiku Srpsku.

Predsjednik Kosova Hashim Thaçi pozvao je građane na suzdržanost “od bilo kakvih provokacija” te poručio da će statut Zajednice srpskih općina biti “isključivo napravljen u skladu s ustavom Kosova, a ne po želji Vučića i Srbije”. Među ostalim, Thaçi je napomenuo da je Kosovo posvećeno postizanju pravno obvezujućeg sporazuma sa Srbijom u sklopu posljednje faze dijaloga o normalizaciji odnosa, da ni na koji način neće ugroziti potpunu normalizaciju odnosa.

S druge strane, Aleksandar Vučić ponovno diže tenzije tvrdeći kako će se ostvariti njegove sumnje da “Priština ni ovog puta prstom neće maknuti kako bi formirala Zajednicu srpskih općina”. Vučić, koji uopće nije bio prozvan, uputio je otvoreno pismo Srbima na Kosovu i poručio da Srbija , dok je on na njezinu čelu, “neće dopustiti organizirano nasilje nad Srbima i njihovim svetinjama”, da “neće biti nove Oluje” ni progona Srba. Vučić je održao i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi razmatrao nastalu situaciju na Kosovu.

Vučić donosi mjere

– Donijeli smo više važnih mjera i odluka, bit će ih više i u budućnosti kako bi se popravio položaj naših vojnika i pripadnika obavještajnih službi i jačala naša vojska te kako bismo išli ukorak sa svijetom i bili sposobni odgovoriti izazovima u regiji. Cilj nam je očuvanje mira, stabilnosti i budućnosti naše djece. Danas je točno 1930 dana otkako smo potpisali sporazum u Bruxellesu, jedina obveza Albanaca, uspostavljanje ZSO, nije provedena u djelo, nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost, kazao je Vučić, koji je dan prije najavljivao rat, a danas poziva Srbe da ne čine ništa što bi moglo poslužiti kao izgovor za akcije protiv njih. Vučić se drži one stare izreke – tresla se brda, rodio se miš.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...:

GUVERNERKA ZGROZILA AMERIKU

'Bio je gadan i zao. Smrdio je i ganjao djecu. Jarac je poskočio i ispalila sam hitac'

Priznanje je objavila u svojoj knjizi „Nema povratka“ koja je mješavina autobiografije, političkih analiza napada na demokrate, kako bi lustrirala odlučnost da provodi teške odluke. Svoga psa Cricketa odvezla je do šljunčare i jednostavno ga upucala. "To nije bio ugodan posao, ali morao se obaviti", napisala je. Kad ju je već uhvatio trenutak iskrenosti, političarka na koju Trump ozbiljno računa, priznala je i da je usmrtila jarca kojeg je držala njezina obitelj

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 16

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
11:48 05.08.2018.

Svim gradjanim Republike Hrvatske sretan Dan podjede i domovinske zahvalnosti i Da hrvatskih branitelja. Hrvati svaka čast slomili ste im njušku velikosrpsku, time je region malo mirniji.

Avatar Illyrian-Albanian
Illyrian-Albanian
11:40 05.08.2018.

Na Kosovu neće biti četničke republike. Asociacija da. Ali bez izvršnih ovlašćenja. A u budučnosti i ta asociacija će biti suprimirana ako isto ne budu dobili Albanci u Srbiju. Tako će biti jasnije za sve četnike, kako je kada se ukida autonomija.

ON
ontario73
19:49 05.08.2018.

Kosovo, nedaj srbiji ni prst jer ce traziti ruku. Jednostavo srbija je bijedna propala drzava na balkanu