EKSTREMNE VRUĆINE

Toplinski val bez presedana: Grčkoj prijete temperature do 44°C, vrućine stižu i u Hrvatsku

Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Velike vrućine u Zadru
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Prskalice u kafiću osvježavaju goste
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
Turisti u Dubrovniku
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Gradska svakodnevica u centru grada na prvi dan ljeta
Autori Vecernji.hr, Hina
26.07.2021.
u 15:16
U utorak su još moguće izraženije nevere i jači grmljavinski pljuskovi
Pogledaj originalni članak

Grčka se priprema na ekstremni toplinski udar s temperaturama koje bi trebale rasti do 44 stupnjeva Celzijusa u narednim danima, javlja agencija dpa.

Grčka meteorološka služba i Nacionalna civilna zaštita izdale su u ponedjeljak upozorenje, dok se očekuje da će vrućine potrajati do 8. kolovoza, što je neobično dugačak period. Od utorka nadalje očekuje se da će tijekom noći biti iznad 30 stupnjeva, što je posebice teško stanje za ljudsko tijelo s obzirom na to da se ne može oporaviti od vrućine.

Još jedan strah je da se požari mogu početi ubrzano širiti po zemlji, u kojoj je proteklih tjedana palo malo kiše, zbog predviđenih jakih vjetrova. Grčka je već u prošlosti patila od ekstremnih toplinskih udara, no očekuje se da vremenski uvjeti u nadolazećim danima premaše prethodne razine.

1987. godine, 4000 ljudi umrlo je od sličnog toplotnog udara, kad klimatizacijski sustavi još nisu bili uobičajeni. Osobito su stradali stariji ljudi u gradovima. Veliki dijelovi poluotoka Peloponeza spaljeni su 2007. tijekom još jednog toplotnog udara i snažnih vjetrova. Umrli su deseci osoba.

Toplinski val stiže i u Hrvatsku

Zbog frontalnih sustava koji se nalaze zapadnije i južnije do naših krajeva dolazi više vlage, što u ovakvim, ljetnim uvjetima, pogoduje nestabilnostima. Uz to, stižu i izražena afrička vrućina i prašina. Počinje četvrti ovogodišnji toplinski val, najavljuje Željka Pogačić u prognozi za RTL.

Vrijeme danas

Nakon tople i tropske noći, uz jugozapadnjak na kopnu i na udare jako jugo na sjevernom i srednjem Jadranu, temperature će brzo rasti. Uz povećanu naoblaku na moru, moguć je poneki pljusak ili malo kiše. Ništa manje neugodno neće biti ni poslijepodne. U središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj bit će vrlo vruće, osobito oko 16 sati kad će se mjeriti i najviša temperatura – oko 33°C. Uz to, puhat će na udare jak jugozapadnjak.

Uz umjerenu opasnost od vrućine, popodne bi moglo i pljusnuti, lokalno na sjeveru i uz granicu sa Slovenijom. Uz sparinu i vrućinu, u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje će temperature porasti i do 35°C, postoji i vjerojatnost za poneki popodnevni pljusak na zapadu i jugu regije. Puhat će uglavnom slab do umjeren jugozapadnjak i isto tako donositi ugodu. Umjereno do jako jugo na sjevernom i srednjem dijelu Dalmacije te prolazno povećana naoblaka, koja će djelovati kao poklopac na ovih vrućih 32 do 35°C, djelovat će neugodno i potencijalno opasno za osjetljiviju populaciju. Najtopliji dio zemlje sutra će biti Dalmatinska zagora. Jugo će oslabjeti krajem dana.

Sutra su popodne na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru izgledni su lokalni pljuskovi, a uz obalu mogući i neverini. No, jugo će uz obalu i na otvorenom moru slabjeti, kao i jugozapadnjak u gorju. Temperatura će biti slična današnjoj – oko 32°C, svježije samo u Gorskom kotaru.

Vrijeme do kraja tjedna

Nestabilno će na zapadu kopna i na sjevernom Jadranu biti i u utorak. Moguće su izraženije nevere i jači grmljavinski pljuskovi. Od srijede prema kraju tjedna slijedi sunčano i vedro. Pritom raste opasnost od toplinskog vala zbog sve izraženije vrućine i niza toplih noći. Temperature će nerijetko ići danju do 36°C, a uz tropske noći neće biti ugodne. Vjetar će sredinom tjedna vjerojatno sasvim oslabjeti, pa će biti još nepodnošljivije.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

WW
walter wolf
13:26 26.07.2021.

ništa, samo više vode u miješalicu da ne veže beton odmah

ST
staromlad
22:42 26.07.2021.

ZIMI je zima, a u LETI ti vruće

VI
vidum
14:44 26.07.2021.

Eh, da mi je jedna noć iz Sahare da se naspavam.