Mato Golubičić

'Primjena novoga Zakona ukinut će polovicu korisnika i zatvoriti brojna radna mjesta'

Foto: Branimir Bradarić
'Primjena novoga Zakona ukinut će polovicu korisnika i zatvoriti brojna radna mjesta'
18.03.2014.
u 14:18
U Vukovarsko – srijemskoj županiji Program se provodi u 23 jedinice lokalne samouprave u što je uključeno ukupno 3067 korisnika i zaposleno 226 osoba
Pogledaj originalni članak

Predstavnici jedinica lokalne samouprave na području Vukovarsko – srijemske županije izrazili su na današnjoj konferenciji za novinare strah od provedbe novoga Zakona o socijalnoj skrbi koji sa primjenom treba da započne od 1. travnja.

– U našoj županiji Program pomoći u kući provodi se više od deset godina gdje se pokazao kao iznimno uspješan i kvalitetan. Sada, sa promjenom zakona, dolazi do novih promjena koje će, po našem mišljenju, dovesti do brojnih promjena koje će ići na štetu korisnika, a samim tim i osoba koje su zaposlene u okviru ovoga programa, rekao je pročelnik županijskog Upravnog odjela za socijalnu skrb Mato Golubičić.

U Vukovarsko – srijemskoj županiji Program se provodi u 23 jedinice lokalne samouprave u što je uključeno ukupno 3067 korisnika i zaposleno 226 osoba. Golubičić je pojasnio da će sa odredbama novoga Zakona broj korisnika biti smanjen za oko 50 posto što se samim tim značiti i smanjenje broja zaposlenih osoba koje uključenih u provedbu programa. Osnovni razlog tome je činjenica što je uveden cenzus do kojega korisnici zadržavaju mogućnost besplatne pomoći u kući.

– Prema novom zakonu svaki korisnik koji mjesečno ostvaruje od 1500 do 2000 kuna morat će participirati u troškovima u iznosu od 50 posto. I na tu, kao i na još neke odredbe zakona koji treba da počne sa primjenom, uputili smo brojne prigovore ali još nismo dobili nikakav odgovor. Apsurdno je da Zakon sa primjenom treba početi sa provedbom 1. travnja, da još uvijek nema službenog Pravilnika što i kako se treba raditi, a da vrijeme prilagodbe teče. Prema zakonu jedinice lokalne samouprave, koje žele da nastave sa provedbom Programa, morat će osnovati Centre ili Udruge, istakao je Golubičić.

Govoreći o uslugama koje nude korisnicima rekao je da su gerantodomaćice korisnice vodile kod liječnika, donosili lijekove, medicinske nalaze, plaćali račune, kupovali namirnice… Uz sve to vrlo često su tim ljudima u trećoj dobi života bile i jedine osoba sa kojima su mogli razgovarati.

>> Umirovljenici u Krapini: Zaustavimo Zakon koji mladima oduzima šansu za posao!

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.