pravobraniteljica

'Prije referenduma Sabor treba mišljenje Ustavnog suda'

Foto: Anto Magzan/PIXSELL
'Prije referenduma Sabor treba mišljenje Ustavnog suda'
11.09.2013.
u 12:08
Najnovije ideje o tome da Sabor raspiše novi referendum kojim bi se spriječila prethodna inicijativa smatramo izbjegavanjem demokratskog procesa, kaže pučka pravobraniteljica Lora Vidović
Pogledaj originalni članak

Nakon što je inicijativa "U ime obitelji" pisala predsjedniku RH Ivi Josipoviću tražeći ga pomoć oko utvrđivanja datuma referenduma, oglasila se i pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

– Smatramo potrebnim istaknuti kako najnovije ideje o tome da Sabor raspiše novi referendum kojim bi se spriječila prethodna referendumska inicijativa doživljavamo kao izbjegavanje demokratskog procesa – piše u priopćenju s potpisom Lore Vidović, koja takvu praksu smatra nedopustivom.

Unatoč tome što inicijative građana kao oblik korektiva predstavničke demokracije nisu još zaživjele potpuno, misli kako ga, s obzirom na to da zakonski okvir postoji, treba provoditi.

– Demokratska procedura zahtijeva da Sabor, ako su se za to stekli uvjeti, raspiše referendum na predloženo pitanje. U pitanjima tumačenja Ustava u odnosu na sadržaj ljudskih prava, ključnu ulogu ima Ustavni sud. Stoga, prije raspisivanja referenduma hrvatski Sabor treba zatražiti od Ustavnog suda da utvrdi je li sadržaj referendumskog pitanja u skladu s Ustavom – piše Vidović.

– Odredbe Ustava koje govore o ljudskim pravima ili imaju izravan utjecaj na ostvarenje tih prava ne bi trebale biti podložne promjenama putem referenduma jer se u protivnom postavlja pitanje koja bi sve ljudska prava na ovaj način mogla biti ograničena ili dokinuta – dodaje Vidović.

>>'U ime obitelji' pisali Josipoviću: Pomozite nam odrediti datum

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.