Vesna Pusić

'Prije povlačenja tužbe treba riješiti pitanje nestalih'

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
'Prije povlačenja tužbe treba riješiti pitanje nestalih'
23.10.2013.
u 22:51
Govoreći o mogućem povlačenju tužbi za genocid Pusić je rekla kako postoje preduvjeti da se uopće počne razmišljati o razgovorima o povlačenju kao i da su te tužbe svakako najveće opterećenje
Pogledaj originalni članak

- Odnosi između Srbije i Hrvatske trenutno su najbolji od samostalnosti naovamo. Nadam se da će preostala otvorena pitanja moći riješiti bez posezanja za sudskim presudama, rekla je ministrica vanjskih poslova Vlade RH i predsjednica HNS-a Vesna Pusić u intervjuu za srbijanski dnevni list Novosti koja je mišljenja da su odnosi dodatno poboljšani poslije nedavne posjete predsjednika RH Ive Josipovića Beogradu.

- Koliko god se po medijima komentira da je taj susret samo simbolika, ne treba smetnuti s uma da je najviše pozitivnih, ali i negativnih i nesretnih stvari u našoj prošlosti, proizašlo iz simboličkih gesti koje su se zatim pretvorile u stvarne politike. Ovaj susret je bio važan i dobar. Konačno imamo prostora da zrelo i odgovorno prema budućnosti rješavamo naše probleme te ne čekamo da nam nešto padne s neba, a da nam te probleme rješavaju drugi, rekla je Pusić.

Govoreći o mogućem povlačenju tužbi za genocid Pusić je rekla kako postoje preduvjeti da se uopće počne razmišljati o razgovorima o povlačenju kao i da su te tužbe svakako najveće opterećenje. Dodala je i kako je to tema iz prošlosti koja uključuje ljudske sudbine, naročito kada se radi o nestalima te kako bi voljela kada bismo to uspjeli riješiti jer bismo napravili politički odgovoran potez.

- Međutim, što se Hrvatske tiče, kako bismo uopće počeli razmišljati o razgovorima o povlačenju tužbi, prvo treba riješiti pitanje nestalih osoba, povratka umjetnina i suđenja za ratne zločine, poručila je Pusić.

U razgovoru je neizbježno pitanje bilo i uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru za što je Pusić rekla kako je Vlada RH jasno stala iza toga prava kao i sprovođenja zakona te podsjetila da je premijer Milanović otišao i razgovarao s građanima, razumijevajući njihove često opravdane frustracije.

- Da su, ekonomski, bolja i lakša vremena, te bi teme imale manji emotivni naboj, smatra Pusić.

>> Karamarko: Srbi trebaju priznati četničku agresiju na Hrvatsku

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.