Upisi

Prigovora zbog informatike stiglo je malo i svi su – neopravdani

Foto: 'Patrik Macek/PIXSELL'
Prigovora zbog informatike stiglo je malo i svi su – neopravdani
10.06.2013.
u 18:30
Roditelji i nastavnici smatraju da bi se za upis u srednje škole trebale vrednovati i đačke informatičke medalje
Pogledaj originalni članak

Nije u redu da pobjednici na državnom natjecanju iz informatike ili astronomije nemaju dodatne bodove za svoj uspjeh. Upravo zbog toga neki od njih neće upisati, primjerice, matematičku gimnaziju koju žele i za koju su talentirani. Ali upisat će je onaj tko je dodatne bodove skupio zbog nečeg drugog. Tako ukratko prigovaraju roditelji koji su nam se javljali ovih dana nezadovoljni kriterijima upisa u srednje škole. Iako je odluka o kriterijima i elementima upisa bila na javnoj raspravi u kojoj je uvaženo mnoštvo primjedbi roditelja, ipak, tek sad kad se upis približio, mnogi su nezadovoljni što se zaobišlo talentirane za informatiku.

– Žao mi je što se pobjede na informatičkim natjecanjima ne boduju jer bismo u svojoj školi sigurno željeli vidjeti državne prvake ili pobjednike međunarodnih informatičkih natjecanja. Ne znam je li moguće, ali bilo bi dobro kad bi se ta nepravda prema mladim izvrsnim informatičarima ispravila već sada, a ako to nije moguće, sljedeće bi godine svakako trebalo dodatno bodovati i uspjeh iz informatike na državnom ili međunarodnom natjecanju – komentirao nam je ravnatelj jedne od najboljih matematičkih gimnazije, zagrebačke Petnaeste Josip Harcet.

Ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović kaže da se nastojalo smanjiti broj dodatnih bodova koje učenik može skupiti, ali dodaje da osobno misli da je informatika, kao jedna od osam temeljnih pismenosti, važna bez obzira na to što je u našim školama još uvijek izborni predmet i da bi je sljedeće godine trebalo početi vrednovati i za upis u srednju školu. Ministar obrazovanja Željko Jovanović kaže da nema brojnih, nego \"vrlo malo i to sve neopravdanih prigovora\". Inače, informatika nikada službeno nije nosila bodove, ako škola ne bi odlučila drugačije, a ove godine škole više ne mogu propisivati svoje kriterije.

>>Jovanović: Za e-upise treba samo jedna dobra veza, internet veza

 

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.