EVA ACKERMAN:

'Pričam svoja sjećanja kako bi mladi naučili što je bio fašizam'

Foto: Robert Anić/PIXSELL
eva ackerman (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
eva ackerman (1)
Foto: Robert Anić/PIXSELL
eva ackerman (1)
28.01.2013.
u 18:00
U povijesti često drukčije piše, a mlađe generacije moraju znati što je taj zločin ostavio iza sebe
Pogledaj originalni članak

Sjećanje na holokaust, tragediju židovskog naroda koja se ovih dana obilježava brojnim predavanjima i skupovima, u sobi 213 Doma umirovljenika Lavoslav Schwarz živi stalno. Tamo 91 godišnja Eva Ackerman po tko zna koji puta prebire po uspomenama, vlastitoj golgoti i stradanju cijele svoje obitelji.

– Nažalost, svega se sjećam. Godine su prošle, ali ja ne zaboravljam. Moj se otac ubio 4. travnja 1941. jer je rekao da ne želi živ doći u ruke ustaša i Nijemaca. Bio je apotekar, preko noći ostali smo bez svega – počinje svoju priču Eva Ackerman, umirovljena farmaceutkinja. Prošlo je nekoliko mjeseci i pred njihovom se kućom u Varaždinu jedne večeri zaustavio kamion.

>> Preživjela holokaust, ali je izgubila vjeru u ljudski rod

Spasila me bolest

– Baku, mamu, dvije godine starijeg brata Franju, strica, mene i još mnoge druge varaždinske Židove utrpali su u kamion. Odvezli su nas na željezničku stanicu, pobacali u stočne vagone pa preko Zagreba u logor u Gospiću. Meni je život spasilo to što sam se razboljela i završila u bolnici.... Mamu i baku poslali su u Auschwitz, ali ne znam jesu li tamo stigle žive ili su prije ubijene. Strica su ubili u Jasenovcu gdje je skončao i moj brat. Prema nekim pričama umro je od tuberkuloze – govori vitalna baka četvero unučadi.

Da se nikad ne ponovi

Njima, svojim sinovima i mnogim drugim mladim ljudima, isto kao što će to učiniti i danas na stručnom skupu “Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti” prepričava svoj život, tragediju svog naroda, milijune ubijenih samo zato što su pripadali “pogrešnoj” rasi. Eva, rođena Krajanski kaže da današnjim generacijama treba reći istinu o onome što se dogodilo, kako se, nikada više, ne bi ponovilo.

– Trebaju o tome govoriti preživjeli jer u povijesti često drukčije piše, a mlađe generacije moraju naučiti što je fašizam i što je ostavio iza sebe. To je veliko zlo, zato moramo govoriti o tome. Što smo mi Židovi bili krivi i kome? Slagali smo se sa svima u Varaždinu, bili smo dobri susjedi, prijatelji... ljudi... I onda samo tako, netko je odlučio da ne trebamo živjeti... To je strašno – kazala je gospođa Eva. Iako je preživjela užasnu tragediju, vedrog je duha i ima brojne hobije koji je održavaju “mladom”, slika, režira humorističke predstave u domu, druži se.... A sve to kako ne bi “potonula” u košmaru sjećanja na najteže dane u životu.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 13

Avatar gladijator4
gladijator4
23:47 30.01.2013.

Fašizam je bio sumrak čovječanstva. Na žalost mnogi se i danas igraju tom vatrom!

Avatar tomasesi
tomasesi
18:14 28.01.2013.

ŽIDOVKA EVA ACKERMAN PREŽIVJELA JE HOLOKAUST: 'Pričam svoja sjećanja kako bi mladi naučili što je bio fašizam' . . . Gospođo, pa valjda nismo toliko neobazrivi da ne bi smo znali što je fašizam! . Doduše, ima pojedinaca koji misle drukčije nego što misli većinski dio javnosti i takve treba podučiti. . Ima npr. u Hrvatskoj jedan POVJESNIČAR koji se uvrijedi ako bi ga netko nazvao anti-fašistom! . Njega treba naučiti, jer je valjda falio s predavanja kada je profesor govorio o fašizmu. Bio čo'ek prehlađen, što li????

IN
intellegens
10:45 29.01.2013.

U SFRJ je na vlasti bila KPJ i prakticiralo se je socijalisticko samoupravljanje. Sigurno da je bilo nepravdi i da ni jedno drustvo nije perfektno niti nemoze biti ali mi nismo zivjeli u jednom komunistickom sistemu koji je bio u istocnoj evropi ili kini.