šefova Šutnja

Prgomet pisao Karamarku: Razgovor sa mnom odbijate dvije godine!

Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
28.10.2012., Zagrebacka avenija 100a, Zagreb - Konvencija Mladezi HDZ-a u hotelu Antunovic. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, Drago Prgomet. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
prgomet
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
17.03.2014., Zagreb - Svecani skup u povodu 24. obljetnice utemeljenja HDZ-a Gornji grad - Medvescak i HDZ-a Donji grad. Tomislav Karamarko, Margareta Madjeric i Drago Prgomet. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
20.05.2012., Trg Stjepana Radica 4, Zagreb - Velika dvorana Vatroslav Lisinski. Hrvatska demokratska zajednica na 15. Opcem saboru stranke bira predsjednika stranke, zamjenika predsjednika, potpredsjednike, clanove predsjednistva te clanove Sredisnjeg odb
25.08.2014.
u 15:00
Zamjenik predsjednika HDZ-a D. Prgomet napisao pismo svom šefu T. Karamarku. Iako je pismo poslano u travnju, Karamarko još ništa nije odgovorio
Pogledaj originalni članak

Nisu samo premijer Zoran Milanović i njegov bivši ministar financija Slavko Linić mjesecima okretali glavu jedan od drugog kad bi se susreli na hodnicima Banskih dvora. Sudeći po pismu koje je prije nekoliko mjeseci zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet poslao svom šefu Tomislavu Karamarku, nešto se slično već dvije godine događa i u najjačoj oporbenoj stranci.

Zabrinuti članovi

Dva vodeća HDZ-ovca jedva razgovaraju kada se sretnu na protokolarnim događajima, a već dvije godine uopće nisu zajedno sjeli i bistrili politiku.

– Podsjećam Vas da smo posljednji službeni razgovor imali u kolovozu 2012. godine, a nakon toga i pored načelnih dogovora (osobno, telefonski i e-mailom), niste uspjeli odvojiti vremena za sastanak – piše Prgomet u odmjerenom, ali i vrlo znakovitom pismu koje je uručio Karamarku 29. travnja ove godine. U njemu podsjeća da je legalno izabran za zamjenika te kako ta funkcija za sobom povlači određene obveze i odgovornosti. Objašnjava da je prisiljen odgovarati na sve češće upite članova stranke i medija zašto se povukao iz stranačkog života. Pitaju ga zabrinuti članovi kako je moguće da se zamjenik predsjednika ne obrati članovima gotovo ni na jednom stranačkom skupu.

– Na skupove na kojima sam sudjelovao pozvan od lokalnih stranačkih organizacija, a pritom sam na vrijeme obavijestio i Vas i glavnog političkog tajnika stranke, paralelno je upućivan i Vaš osobni izaslanik. Takvi postupci protokolarno su neprihvatljivi i ujedno šalju politički štetnu poruku za sve nas – žali se nominalno prvi Karamarkov suradnik. Prgomet navodi i primjer motivacijskog skupa HDZ-a koji se u travnju ove godine, neposredno prije slanja pisma, održao u Osijeku i na koji uopće nije bio pozvan.

– Svi mi izabrani dužnosnici imamo obvezu i odgovornost prema članovima svoje stanke jer su nam oni ukazali povjerenje i njihov izbor ima legitimitet koji nitko ne može dovesti u pitanje. Ako se te činjenice u pojedinačnim slučajevima ne žele poštovati, netko će našem članstvu morati objasniti zašto – ističe Prgomet i traži od Karamarka da ga angažira na izborima za Europski parlament te da se u planu političkih aktivnosti nađe mjesta i za njega.

– Ako smatrate da oko mojeg angažmana postoje nekakve zapreke ili problemi, tražim objašnjenje. Ovo naglašavam jer su se na moje dosadašnje upite o gore navedenim postupcima Vaši suradnici pozivali na Vaš stav i odluke. Još jednom ponavljam, želio bih da ove nesuglasice riješimo razgovorom uz obostrano poštovanje i uvažavanje naših pozicija i dužnosti. Sve drugo bilo bi štetno za našu stranku – zaključuje pismo Prgomet, koji nam je potvrdio autentičnost pisma, ali nije želio javno govoriti o njegovu sadržaju jer je "riječ o unutarstranačkim pitanjima".

Kako doznajemo iz HDZ-a, pismo nije utjecalo na Karamarkov odnos prema Prgometu. Nije ga pozvao na razgovor niti ga je angažirao u kampanji za Europski parlament, dok se Prgomet i dalje na terenu "sudara" s Karamarkovim izaslanicima. Posljednja neugodna situacija dogodila se na proslavi Velike Gospe u Prološcu pokraj Imotskog. Tamo je bio Drago Prgomet, ali je u ime HDZ-a došao i Karamarkov izaslanik Milan Kovač. Vodeći HDZ-ovci uglavnom nisu bili spremni javno komentirati "razmimoilaženja" predsjednika i zamjenika. Pravdali su se godišnjim odmorima, bolestima ili da nisu dovoljno upućeni. Tek se Andrija Hebrang usudio nešto reći pod punim imenom i prezimenom. On načelno smatra da svi članovi stranke moraju provoditi politiku stranke koju definira predsjedništvo. Svatko može izreći svoje mišljenje na predsjedništvu, ali kada se definira politika, onda je moraju slijediti.

– Svaka stranka mora imati disciplinu. To je slično kao kad nogometni klub donese taktiku koja se mora poštovati na terenu – kaže Hebrang. Jedan drugi HDZ-ov patrijarh, koji je zamolio da ostane anoniman, ističe da ga ne čudi što je Prgomet izgubio strpljenje jer je već dugo marginaliziran.

Karamarko šuti

Smatra da je Karamarko kriv za krizu jer nije organizirao izbore po načelu "jedan čovjek, jedan glas", što je obećao članstvu. Naš sugovornik smatra da ovo pismo može biti i najava Prgometove kandidature za unutarstranačke izbore za predsjednika HDZ-a, koji će se prije ili poslije morati održati. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nije želio komentirati odnose u stranci.

>>Prgomet kritizira Milanovića i svog šefa Karamarka

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 89

Avatar diana majhen
diana majhen
15:30 25.08.2014.

dakle, karamarko dvije godine odbija primiti prgometa i prgomet dvije godine šuti, a javlja se sa tim sada, prije predsjedničkih izbora, nakon kandidature milana kujundžića? nisam hdz-ovac i nisam karamarkov fan, al ovo je prozirno da ne može biti više

UI
Uvijek_iskreno
15:35 25.08.2014.

Opet podmetanja udbasa, nemoguci su ovi komunisti. Ali nista im nece pomoci, Josipovic sigurno gubi izbore!

SV
sveznamdrugi
15:25 25.08.2014.

Zamišljeni scenarij bi otprilike izgledao ovako. Gospodin X: Ajde Ćuriću daj malo mlatni po Karamarko, zovi Prgometa on sigurno ima neko pismo, nema veze što je staro puštaj to treba mi malo šušura oko HDZa. Koja je ovo bijeda od novinarstva i politike. Povraća mi se