ESKALACIJA NASILJA NA ULICAMA

“Prestali smo voziti za Uber, strah nas je i prijete nam”

Foto: Igor Soban/PIXSELL
automobil
Foto: Igor Soban/PIXSELL
automobil
Foto: Igor Soban/PIXSELL
automobil
Foto: Igor Soban/PIXSELL
automobil
Foto: Igor Soban/PIXSELL
automobil
Foto: Igor Soban/PIXSELL
automobil
Foto: Igor Soban/PIXSELL
automobil
29.09.2016.
u 07:02
Vlasnik tvrtke kaže da su on i njegova dva zaposlenika imali sve potrebne papire za rad, uredno su položili sve ispite, izdavali su račune
Pogledaj originalni članak

– Prestali smo voziti za Uber – kazao nam je jučer zabrinuti vlasnik tvrtke čijeg su vozača u noći na utorak u Zagrebu napala šestorica huligana. Oni su u parkirani automobil kod Filozofskog fakulteta u kojem je bio vozač ubacili zapaljivo sredstvo zbog kojeg je automobil odmah planuo.

Radili tek tjedan dana za Uber

Vozač je srećom uspio pobjeći iz plamtećeg vozila i nije ozlijeđen. Policijska istraga o tom događaju je u tijeku. Imena vozača, vlasnika tvrtke, kao i same tvrtke u ovom tekstu ne navodimo iz sigurnosnih razloga. Vlasnik tvrtke kazao nam je da odustaje od suradnje s Uberom jer ga je strah. Svjestan je, kaže, da je u nemilom događaju lako mogao stradati i vozač. Ne želi da im se takva situacija ponovi. Njegova tvrtka za Uber radi tek tjedan dana i kaže da su on i njegova dva zaposlenika imali sve potrebne papire za rad, uredno su položili sve potrebne ispite, izdavali su fiskalne račune, dakle sve je bilo legalno.

– Najmanji je problem uništen automobil, ali mogao je stradati vozač ili neki od putnika da je bio u automobilu – kaže vlasnik tvrtke. A dodatni razlog da odustane od suradnje Uberom su, kako tvrdi, prijetnje koje je dobio.

– Zaprijetili su mi da neću dobiti licenciju za taksi-prijevoz u Zagrebu, za što se namjeravam prijaviti, ako nastavim raditi za Uber – kaže vlasnik tvrtke. Nije nam otkrio od koga su stigle te prijetnje koje je, kaže, prijavio policiji. Kaže da će se morati nekako snaći i naći druge poslove.

Vozač kojeg su napali vandali jučer nam je pak kazao da se dobro osjeća. U utorak je bio pod stresom, veli, pa, iako umoran, nije mogao spavati.

‘Protiv Ubera samo legalno’

– Prepao sam se jako jer je prije napada bila totalna tišina. Najviše sam se prepao da automobil ne eksplodira kad su ga zapalili – rekao nam je vozač. On je, objašnjava, vidio samo jednog napadača koji se sagnuo i probušio gumu, dok je svjedokinja vidjela njih šest. Oni su svi lupali po automobilu i razbijali prozore. Njega taj napad nije obeshrabrio, kako nam je rekao, spreman je ponovno voziti za Uber.

– Ma neće meni valjda ništa – kazao je vozač. U Uberu su spremni tvrtki dati na korištenje drugo vozilo u zamjenu za ono uništeno, no s obzirom na to da je njen vlasnik prekinuo suradnju, očito od toga neće biti ništa.

Tko je odgovoran za napade na vozača Ubera, policija istražuje, a Ivan Pilko, zamjenik predsjednika najvećeg taksi-udruženja u Zagrebu Radio taxija, kazao je da oni nemaju veze s napadima.

– Poznato je da se mi borimo protiv Ubera, no mi to radimo na legalan način, putem institucija i ovakve napade osuđujemo. Koliko je nama poznato, napad je vezan uz navijački šal i nema veze sa samom politikom Ubera – kazao je Pilko.

Dodao je da se protiv Ubera bore jer rade potpuno nezakonito kršeći sve odredbe o taksiranju.

– Pravo na prijevoz putnika imaju taksisti, registrirani autobusni autoprijevoznici i javni gradski prijevoznici. Uber nema taksi-dozvole i taksimetre – rekao je Pilko. Najavio je da taksisti iz cijele Hrvatske pripremaju prosvjed.      

>> M. G. napadnut je u gluho doba noći, što je već drugi napad u samo pet dana

>> Samo pukom srećom nitko nije ozlijeđen ni ubijen

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 53

MA
medjimurec_at
07:49 29.09.2016.

Ovo je terorizam , cista mafijaska posla nadam se da ce policija odradit posao i stoku zatvorit na bar dvadestak godina . Sto se gospode taxista tice koji bi paljenjem i batinama rijesavali konkurenciju da mogu mirno derat gradjane predlazem da to pokusaju u bilo kojoj zapadnoj zemlji pa da vidimo sta ce se desiti !

DU
Deleted user
07:24 29.09.2016.

Za ovo nitko neće odgovarati jer su neki taksisti u povlaštenom položaju.

DU
Deleted user
08:33 29.09.2016.

Bojkotirari radio taxi i voziti se samo u uberu, eko taxiju i cammeu. Neka propadnu jer drugo nisu zaslužili. Čim se pojavi nova konkurencija ovi iz radio taxija rade sr..a. Ako se dobro sjećam prije su napadali vozače Cammea.