u 68. godini

Preminuo pastor Mladen Jovanović

Foto: Dominik Grguric/PIXSELL
Preminuo pastor Mladen Jovanović
07.09.2013.
u 19:07
Mladen Jovanović je bio poznati profesor teologije, izvrstan propovjednik, plodan pisac, neumorni ekumenski radnik, čelnik Kristove Crkve u Republici Hrvatskoj.
Pogledaj originalni članak

ZAGREB – U petak kasno navečer, iznenada, u 68. godini života, u svom je domu u Hrvatskom Leskovcu kod Zagreba preminuo poznati protestantski pastor, propovjednik, profesor, pisac i ekumenski radnik, Mladen Jovanović.

Smrt ga je zatekla na mjestu propovjednika Kristove Crkve u Hrvatskoj i glavnog tajnika Protestantskog evanđeoskog vijeća u Republici Hrvatskoj (PEV) kojeg je Jovanović pomogao utemeljiti 15. svibnja 1992. PEV je savjetodavno tijelo koje okuplja crkve reformacijske baštine. Pastor Mladen Jovanović je bio niz godina i predstojnik Vijeća Kristovih crkava u Hrvatskoj.

Rođen je u Zagrebu 21. travnja 1945. Diplomirao je Opću lingvistiku, Poljski jezik i književnost, te Fonetiku na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Dva puta je magistrirao: najprije Biblijsku teologiju na Institutu za kršćanske studije Sveučilišta u Texasu (Austin, SAD) a onda i Primijenjenu teologiju na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku.

Predavao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, Varšavskom sveučilištu u Poljskoj, Kršćanskom sveučilištu u Oklahomi, na Međunarodnom kršćanskom sveučilištu u Beču i na Evanđeoskom teološkom fakultetu u Osijeku. Osnivač je Kršćanskog radija “Radosna vijest”. Njegove se emisije od 1991. godine emitiraju na više radio postaja u zemlji.

Pokretač je i Biblijskog instituta u Zagrebu gdje je u posljednje vrijeme predavao Homiletiku (propovjedništvo), Uvod u Bibliju i Metodologiju znanstvenog rada. Bio je plodan pisac kao autor i prevoditelj knjiga iz područja kršćanske misli. Njegova posljednja knjiga \'\'I Riječ crkvom postade\'\' (Zagreb, 2013.) govori o izuzetnoj posvećenosti pastora Jovanovića svjedočenju Evanđelja i nužnosti i važnosti rada na približavanju crkava i na promociji ekumenizma.

Predsjednik PEV-a, pastor Baptističke crkve u Rijeci, Giorgio Grlj, je istaknuo \'\'da je odlaskom prof. Mladena Jovanovića, kako u evanđeoskom kršćanstvu u Hrvatskoj tako i na razini Europske evanđeoske alijanse, gdje je Jovanović isto bio jako prisutan, ostala strašna praznina\'\'. Grlj vjeruje kako će sve godine koje je Jovanović uložio u službi Evanđelja \'\'rezultirati novim naraštajem crkvenih djelatnika i svjedoka koji će nastaviti njegovu ogromnu pedagošku, propovjedničku i ujediniteljsku misiju\'\'.

Mladen Dominić, pastor Kristove Crkve u Varaždinu i predstojnik Vijeća Kristovih crkava u RH, kaže kako će \'\'proročka vizija pastora Jovanovića o jedinstvu svih kršćana i dalje živjeti. On je toj ideji posvetio svoja djela, nastojanja i život\'\'.

Mladen Jovanović je bio oženjen i otac troje djece. Kristova Crkva će naknadno objaviti informaciju o danu i mjesto njegova ispraćaja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.