u 88. godini

Preminuo "Amir", slavni sovjetski špijun Gevork Vartanjan

Foto: Goran Stanzl
Europsko prvenstvo u karateu
11.01.2012.
u 15:34
Vartanjan je razotrkio njemačke špijune koji su htjeli ubiti savezničke vođe na Teheranskoj konferenciji
Pogledaj originalni članak

Slavni špijun Gevork Andrejevič Vartanjan, odlikovan kao "Heroj Sovjetskog saveza", umro je u moskovskoj bolnici u utorak poslijepodne u 88. godini, objavila je ruska Strana obavještajna služba (SVR).

Vartanjan, rođen u Rostovu na Donu, poslom se počeo baviti sa samo 16 godina. Radio je pod imenom Amir, a kao špijun surađivao je i sa suprugom Goar, također špijunkom. Kako javlja SVR, nasljednik KGB-a, supružnici su surađivali 30 godina u različitim zemljama nakon Drugog svjetskog rata. U zemlju su se vratili 1986. godine, a Vartanjan je nastavio s radom sve do 1992.

Među Vartanjanove zasluge spada i razotkrivanje britanske špijunske mreže koja je postojala unatoč ratnom savezu između dviju zemalja. Vartanjan je također pomagao u osiguranju savezničke Teheranske konferencije 1943. godine na kojoj su nazočili ruski vođa Staljin, britanski premijer Winston Churchill i američki predsjednik Franklin D. Roosevelt. Tada je razotkrio njemačke špijune koji su htjeli izvršiti atentat na savezničke vođe.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

OB
-obrisani-
16:36 11.01.2012.

Pozdravio ga hrvatski spijun Franjo Gregoric .. Na nebu ce osnovati pokajnicko drustvo zaba baba krepala baraba !!

Avatar Torento
Torento
22:29 11.01.2012.

Naravno. U Staljinovom SSSR-u svi osumnjičeni su priznali krivnju. Mogao je tako pokazati bilo koga na ulici i nakon \"obrade\" svaki bi priznao krivnju. Na taj način, svi su kontraobavještajci bili vrlo \"efikasni\".