25. svibnja

Što sve treba znati na izborima za Europarlament

Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
Što sve treba znati na izborima za Europarlament
16.05.2014.
u 22:00
Ni SDP ni HDZ ne trude se promicati europske izbore, smatra Puhovski
Pogledaj originalni članak

U nedjelju 25. svibnja biramo 11 zastupnika u Europski parlament između 275 kandidata sa 25 lista.

Birači, iako su ovo sada već drugi izbori za Europski parlament, i dalje ne znaju ili nisu dovoljno informirani o mogućnosti korištenja preferencijalnog glasa. Dakle, osim što se glasuje za listu, preferirani glas može se dati i kandidatu sa te liste. Na taj način birači, mimo volje šefova stranaka koji su skrojili liste i kandidatima dodijelili određeni redoslijed, zapravo odlučuju koji će političari ući u parlament EU. Svi kandidati s liste koji dobiju više od 10 posto glasova koje je dobila njihova lista pozicioniraju se na vrh liste i istiskuju one kandidate koju su bili bolje pozicionirani, ali nisu eventualno dobili preferencijalne glasove. Dakle, preferencijalni glasovi vrijede samo ako ih kandidat dobije više od 10 posto od ukupnih glasova liste. Također, preferencijalni glas bit će vrijedeći samo ako ga dodijelimo kandidatu s liste koju smo također zaokružili na glasačkom listiću. Ako se, primjerice, glasa za SDP-ovu koalicijsku listu, a preferirani glas se da kandidatu s neke druge liste, onda će biti vrijedeći samo glas dodijeljen listi. Kandidatov će propasti. Ako se, primjerice, zaokruži samo kandidata s neke liste, a ne i listu, automatski će glas ići i kandidatu i njegovoj listi. Ako netko na listiću zaokruži dvojicu kandidata, bilo s iste liste ili s dvije različite liste, ti će glasovi biti nevažeći. Politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je uvjeren da većina birača, kada bi se provela anketa, ne bi uopće imala pojma da su 25. svibnja europski izbori, a kamoli da nešto znaju o preferencijalnom glasovanju.

– Ljudi bi mislili da je 25. svibnja ili Titov rođendan ili Dan mladosti, samo ne izbori. Uvjeren sam i da će opet biti niska izlaznost. Doduše, procjenjujem da će biti oko 25 posto u odnosu na 20 posto od lani jer su očišćeni birački popisi pa će unatoč istom apsolutnom broju birača biti veći postotak – rekao je Puhovski. On smatra da je najveći problem u pravilima izborne promidžbe, koja datiraju iz devedesetih, i zbog kojih javna televizija na gledanijim programima ne organizira sučeljavanja relevantnih kandidata za Europski parlament jer bi tada morala dati prostor baš svim kandidatima koji se natječu za tu funkciju.

– Čini mi se da i SDP i HDZ zajedno sabotiraju promicanje europskih izbora, a nitko ne želi mijenjati pravila promidžbe kako ne bi došlo do toga da se i na izborima za Sabor traži uvođenje preferencijalnog glasovanja – rekao je Puhovski. Time se umanjuje moć šefova stranaka.

>> Prednost raste: HDZ više od četiri posto ispred SDP-a!

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

Avatar Ivkošić
Ivkošić
22:27 16.05.2014.

Uvesti samo PREFERENCIJALNE glasove za Sabor pa bi se onda zbilja odabrali političari iz naroda.

Avatar tajar
tajar
22:47 16.05.2014.

Ispada da Puhovski, sudeći prema njegovoj izjavi, smatra birače poluidiotima ili, blaže rečeno, totalnim neznalicama. Tko bi se inače sjetio Titinog rođendana osim njega.

DU
Deleted user
22:22 16.05.2014.

Narod zeli preferencijalno glasanje i za izbore za hrvatski sabor......e al onda nebi 90% saborskih fosila nikad vidila saborske klupe...