Carles Puigdemont

Predsjednik katalonske vlade odbio prisegnuti na odanost španjolskom kralju

Foto: Reuters/PIXSELL
Predsjednik katalonske vlade odbio prisegnuti na odanost španjolskom kralju
13.01.2016.
u 19:34
Odbio je također prisegnuti na španjolski ustav i umjesto toga je na svečanosti održanoj u utorak u Madridu obećao služiti katalonskom narodu.
Pogledaj originalni članak

Separatistički političar Carles Puigdemont odbio je prisegnuti na odanost španjolskome kralju dok je preuzimao dužnost predsjednika pokrajinske vlade Katalonije, prenose u srijedu mediji. 

Odbio je također prisegnuti na španjolski ustav i umjesto toga je na svečanosti održanoj u utorak u Madridu obećao služiti katalonskom narodu.

Puigdemont je obećao da će nastaviti raditi kako bi Katalonija, gospodarski najjača pokrajina Španjolske, proglasila samostalnost, no vlada u Madridu poručila je da to neće dopustiti ni pod kojim uvjetima.

Separatisti su rekli da žele neovisnost od Španjolske proglasiti u roku do 18 mjeseci.

Središnja vlada Španjolske objavila je da razmatra zakonske opcije kojima će osporiti valjanost prisege Carlesa Puigdemonta jer nije bila u skladu sa zakonima.

"Zakoni se moraju poštovati", rekla je zamjenica premijera Soraya Saenz de Santamaria u srijedu. "Tko god mislio da je iznad zakona, imat će problema", rekla je novinarima. 

>> Novi predsjednik Katalonije najavio odcjepljenje, španjolski premijer zaprijetio 

>> Katalonske separatističke stranke postigle sporazum, Mas više nije predsjednik

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

Avatar superhik74
superhik74
19:39 13.01.2016.

Svak mu cast, pa ovo je XXI stoljece, kakav kralj, kakve vile i vilenjaci, pa nismo u bajkama za djecu iz vrtica. Izbori, demokracija, pravo naroda na samo-opredjeljenje. Je li se toga boji "demokratski zapad"?

AA
aabbcc
09:20 14.01.2016.

.. prisegnuti na odanost španjolskome kralju ____Da nije malo prestar ovaj titov pijunir za prisegu kralju ?

TI
Tixon
23:44 13.01.2016.

A referendum u RS i ,sto da ne u RSK,ali da glasaju i proterani?