JASNA KARAČIĆ

Predsjednica udruge pacijenata: Sustav se raspada, pacijenti nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti

Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Davis Cup, Hrvatska - Argentina
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Davis Cup, Hrvatska - Argentina
23.11.2021.
u 21:21
Zašto se političari nisu pridružili tome da pacijenti ne mogu doći do svojih liječnika nego idu na te manipulacije kako bi pridobili građane, govori Karačić
Pogledaj originalni članak

Naša Udruga posljednjih dana ima enormne pritiske. Javljaju nam se pacijenti koji su u strahu jer im pristup zdravstvenoj zaštiti nije omogućen, kazala je za RTL predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Jasna Karačić.

- Zakon o zaštiti već po svojim načelima mora pružiti kontinuiranost liječenja, a to sada vidimo da nije slučaj. Sustav nam se raspada pred očima, a ne radi se ništa da se to zaustavi, napomenula je.

Udruzi se javlja po desetak ljudi dnevno, govori Karačić, a nedavno se ta brojka popela i na 20 te svakim danom raste.

- Tek je u najavi da će se limitirati i svi ostali postupci. Zaista je kritična situacija! Dozvolili smo da nam naraste broj drugih kroničnih nezaraznih bolesti, da nam onkološki bolesnici ispaštaju, da imamo mnogo mrtvih koji nisu COVID pacijenti samo zato što se o njima nitkoo nije brinu. Za to nitko nije odgovarao. Ponavlja se scenarij od prošle godine, smatra.

Smatra i da je prosvjed prije pet dana bilo nešto najgore što nam se moglo dogoditi i da ne razumije kako je moguće da su se i političari uključili u prosvjed.

- Kakva je to odgovornost. Zašto se političari nisu pridružili tome da pacijenti ne mogu doći do svojih liječnika nego idu na te manipulacije kako bi pridobili građane, zaključuje Karačić.

>> VIDEO Liječnik iz KBC-a Split: Tko ne vjeruje, može doći u bolnicu, cijelo prizemlje i drugi kat pretvoreni su u intenzivnu

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 14

AA
Aartur
22:15 23.11.2021.

Nisu li uveli obavezne Covid potvrde u zdravstvu upravo da spriječe "raspad sustava"?

Avatar kenshi
kenshi
22:03 23.11.2021.

To nije istina da pacijenti nemaju pristup zdravstvenoj zaštiti! Imaju svi koji podmite prava veze!!

NN
novo nenormalni
22:46 23.11.2021.

kakve pacijente predstavlja ova lijepa i pametna, nepristrana dama?