Kolumna

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović vraća se u formu

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
kolinda grabar kitarović
Foto: Screenshot/twitterrusembmalta
Foto: Ured predsjednice
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
30.10.2017.
u 08:45
U višu orbitu lansirao ju je ustrajan i, pokazalo se, mudar vanjsko-politički angažman
Pogledaj originalni članak

Ako je netko od štovatelja i fanova hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u nekom trenutku u zadnjih godinu-dvije i bio zabrinut za njezin politički rejting, a bilo ih je, sada bi trebali biti opušteniji. Jer, dokazuje to njezino burno djelovanje u Hrvatskoj i vani, naša se predsjednica “vraća u formu”.

Ono što se činilo kao pad političkog značaja, a koji koincidira s dolaskom, u početku poprilično popularnog, Andreja Plenkovića na premijersku funkciju, sada se opet preokreće. Udaran desecima udaraca koje Plenković dobiva dok brodi između Scila i Haribda, problema i skandala koje su mu neriješene ostavile i SDP-ove i HDZ-ove prošle vlade, premijerova popularnost kopni, a sigurnijim utočištem za zabrinute Hrvate opet se više čini predsjednica.

Pri tome, kada su brojke i rejting počeli padati, na Pantovčaku nije zvonilo na uzbunu, ili se barem nije čulo da glasno zvoni. Promjene u dnevnim aktivnostima predsjednice bile su ipak primjetne. Prestala se pojavljivati baš svuda i davati izjave o baš svemu, pa su više-manje izostale situacije poput “čokoladica”. No, ono što je našu predsjednicu opet lansiralo u višu orbitu svakako je njezin ustrajan i, pokazalo se, mudar vanjskopolitički angažman. Tijekom ove godine pokazala se relevantnom u vrhovima svjetske politike, pa su uslijedili njezini prodori s inicijativom Tri mora, susretima s američkim predsjednikom Trumpom i ruskim Putinom, kao i najava nove trilaterale s Erdoğanom i Izetbegovićem.

Pomaci s Vučićem čekat će sve dok on ne smiri svoje radikale. Poslije sretno prebrođene nes(p)retne ljetošnje epizode s ministrom obrane Krstičevićem, njih dvoje opet se ponašaju partnerski, što je i potrebno u vremenu kada predsjednica treba dati ruku obrambenom sektoru koji se jako brzo uspinje iz rupe u koju su ga bacile diletantske vlade i politike. Što se tiče njezine kandidature za drugi mandat, a preostaju joj do tada još dvije godine, bilo bi čudno da to ne učini, vrata su joj otvorena

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 24

HR
hrUsrcu
08:56 30.10.2017.

nakon tudjmana prva HRVATSKA predsjednica, ostali su bili, pa vidjeli ste...

Avatar Željko222
Željko222
09:10 30.10.2017.

Bolja i od Mesića i Josipovića

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
09:06 30.10.2017.

70 godina su Hrvati morali čekati da na čelo države dođe netko tko nije bio član SKJ.Dočekali smo ju i ne damo ju.