Kolumna

Predsjednica mora spriječiti scenarij državnog udara

Foto: Robert Anić/PIXSELL
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Zoran Milanović
10.12.2015.
u 14:59
Milanović pokušava onemogućiti predsjednicu u raspisivanju izbora, kako bi sam vladao Banskim dvorima sve do trena kad on odluči da se Sabor mora raspustiti
Pogledaj originalni članak

Neki dan sam u šali pitao tko će prvi, Milanović ili Karamarko, leći na psihijatrijski kauč Bože Petrova i otvoriti dušu. No, evo, obojica se pojaviše na nečemu što više podsjeća na neki pokušaj duhovne obnove nego na pregovore o formiranju vlade. Kao što se moglo i očekivati, Karamarko je ostao suzdržan, no Milanović nam je uživo razotkrio svoje mokre snove. Ne, nismo saznali elemente za freudovsku analizu, ali ono što nam je rekao dostatno je da nam utjera strah u kosti.

Za nekoga tko je, kako kaže, došao "samo slušati, a ne govoriti" Milanović svakako mnogo priča. I otkriva o sebi. Što bi tek bilo da je došao govoriti! Pri tom je najmanje važno ono što kaže o neozbiljnoj ponudi Bože Petrova, u čemu je uvelike u pravu. Problem je u tome što Milanović pred očima i ušima nacije ponavlja veći dio scenarija za opstrukciju Ustava koji je nekoliko dana prije toga u pera hrvatskih novinara izdiktiralo Duboko Grlo iz Banskih dvora. Prošli tjedan upozoravao sam da se najvažniji događaj nije zbio u sabornici, već na ulazu, kad je Milanović javno iznio svoj skandalozni plan suspenzije hrvatskog Ustava, što bi njemu omogućilo da ovako vlada, ako treba, kako je sam rekao – "još četiri godine"!

Duboko Grlo, očito Milanovićeva lutka trbuhozborca ako već ne on sam, zatim ponavlja sve to gotovo istim riječima, dodavši ključni zlokobni aspekt: prema tim navodima, Vlada kojoj je istekao mandat oglušila bi se na Ustav, ignorirala bi raspisivanje izbora te bi čak i fizički novoj nestranačkoj vladi koju bi u skladu s Ustavom imenovala predsjednica onemogućila ulazak u Banske dvore! Nevjerojatno, ali istinito, to je dva dana zaredom bilo na naslovnicama i nije demantirano.

Koliko je to ozbiljan plan ili ne, možemo samo nagađati, no jasno je da je čak i poigravanje s takvim potezima izuzetno ozbiljan čin koji ugrožava nacionalnu sigurnost. Takav plan može imati samo jedno ime – scenarij za državni udar. Nažalost, na sastanku u Esplanadi, Milanović ponavlja sve ono o izmišljenom ustavnopravnom vakuumu, koji, kako on misli, može popuniti samo njegova tehnička vlada, uz tvrdnju da je predsjednica nevažna i nema ništa s tim – a baš nitko sa suprotne strane stola nije se našao da bi mu u tome proturječio i pred hrvatskom javnošću onemogućio izlaganje takvih krivotvorina! Ususret izborima iz Milanovićeva tabora svim silama upinjali su se dokazati da se mandat ne može dati relativnom pobjedniku ako on ne donese minimalno 76 potpisa, no sad su preokrenuli mantru. Sad nas pokušavaju uvjeriti da se iz navodnih nedorečenosti Ustava može izići jedino njegovim svjesnim i otvorenim – kršenjem! Odnosno da se prije raspisivanja ponovljenih izbora mandat nekome mora pokloniti, pa makar taj ne udovoljavao ustavnim kriterijima.

Naravno, pri tome će se sad Milanović prvi ponuditi kao relativni pobjednik jer u ovom trenu u kuverti ima nešto više potpisa. No članak 112. hrvatskog Ustava nejasan je samo posvemašnjim pravnim diletantima. Apsolutno je nesporno ono što u njemu piše i oko toga vlada suglasje vodećih ustavnih autoriteta: ako iz najviše dva pokušaja ne uspije naći mandatara koji ima podršku većine svih(!) zastupnika, dakle najmanje 76, te ako taj kasnije u Saboru ne uspije dobiti još i eksplicitnu podršku najmanje 76 ruku za svoj kabinet i program, predsjednica nema baš nikakvog izbora. Ona je u tom slučaju dužna (!) stvoriti novu tehničku nestranačku vladu i raspisati izbore. Sabor tada to više ne može nikako spriječiti, pa ni skandaloznim konstituiranjem na 5 minuta. Prvenstveni cilj je očit: onemogućiti predsjednicu u raspisivanju izbora, kako bi sami vladali Banskim dvorima sve do trenutka kad bi sami odlučili da se Sabor mora raspustiti. Naravno, Milanović zna da u suprotnom, bez korištenja državnih resursa i novca poreznih obveznika, SDP ne može ponoviti onakvu kampanju. Iz vlastitih izvora sasvim sigurno ne bi ponovno mogli izvući one silne milijune ulupane u netom završene izbore. Želi uzurpirati vlast do kraja, posve suprotno namjeri ustavotvoraca.

Ustav, nažalost, ne propisuje rokove, no predsjednica, naravno, ne smije brzati s odlukom o izborima, jer demokratskom procesu mora pružiti dovoljno vremena kako ne bi ostao trajan dojam o skrivenim namjerama. No takvom scenariju državnog udara mora se odlučno javno suprotstaviti i pri tom u pozadini aktivirati sva tijela zadužena za nacionalnu sigurnost – mora strogo poštivati Ustav i ne smije mandat dati nikom tko ne ispunjava kriterije.

>> Posve je svejedno ima li Most 19 ili 35 mandata

>> Čemu bijeg od koalicije danas kad nas čeka sutra

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

MR
MrkiMedo
18:34 10.12.2015.

Potpuno točno! Sve to mi je bilo jasno čim sam čuo Milanovićevu izjavu. Dobro da se to netko od novinara usudio i napisati. Sada će ga proglasiti ultradesničarem, a vjerojatno i fašistom.