Poznati pulski ginekolog ilegalno obavio pobačaj

27.01.2009.
u 18:25
Pogledaj originalni članak

PULA - U Istražni centar Županijskog suda u Puli priveden je poznati pulski liječnik dr. Roki Gjoni, specijalist ginekologije i porodništva, sudski vještak za ginekologiju i kliničku medicinu te sudski tumač za albanski jezik, no ta vijest nije službeno potvrđena.
 
Navodno je priveden zato što je nad jednom ženskom osobom ilegalno obavio pobačaj, nakon čega joj je pozlilo, pa je primljena na Odjel ginekologije pulske Opće bolnice.
 
- Dok kriminalistička obrada i istraga traju, ne možemo iznositi pojedinosti - rekla je glasnogovornica PU istarske Nataša Rogić te time neizravno potvrdila da istraga kreće u tom smjeru.
 
Liječnik je u policijsku postaju priveden u nedjelju, a dan poslije, oko 17 sati, na Istražni sud. Dr. Gjoni je navodno u svojoj ordinaciji obavio prekid izvanmaternične trudnoće. Nejasno je ipak je li se to dogodilo prije otprilike mjesec dana, pa su, kako navodi jedan izvor, komplikacije nastupile naknadno, ili dan prije, pa je, kako navodi drugi izvor, pacijentica primljena u bolnicu vrlo brzo nakon prekida trudnoće. U svakom slučaju, u nedjelju je operirana te se uspješno oporavlja.
 
- Komplikacije su pri izvanmaterničnoj trudnoći prilično česte te se, s medicinskoga gledišta, nije dogodilo ništa neobično. Pitanje je samo ima li privatni ginekolog dozvolu da obavlja abortus - rekao nam je jedan iskusni pulski ginekolog.
 
Drugi nam je, zamolivši nas za diskreciju, rekao da se, tehnički govoreći, ne može raditi o pobačaju.
 
- Radi li se o izvanmaterničnoj trudnoći, tada nije obavljen abortus. Možda se kanilo napraviti pobačaj, pa je obavljena samo kiretaža maternice. Hrvatski je zakon, kada je u pitanju pobačaj, prilično nedefiniran. O tome država i društvo ne vode brigu. Primjerice, u Splitu gotovo da i nema registriranih pobačaja, a zasigurno ih rade - zaključio je drugi ginekolog.

Važnost prevencije

Karcinom gušterače jedno je od najzloćudnijih oboljenja probavnog trakta, no zašto mu se ne posvećuje dovoljno pozornosti?

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr