EGZISTENCIJA Istražili smo kolike su cijene života u BiH u odnosu na zemlje regije

Potrošačka košara u BiH skuplja je od RH i Srbije

20.04.2009.
u 23:00
Pogledaj originalni članak

Kako bi povezala kraj s krajem, prosječnoj obitelji u BiH potrebno je mjesečno osigurati 1.651 KM. Kako je izračunala Udruga za zaštitu potrošača, najveći dio ovog iznosa, čak 652 KM, potrebno je izdvojiti za hranu, a ostatkom se moraju pokriti troškovi za režije, odjeću, obuću, prijevoz i druge stvari potrebne za život.

Usporedba cijena
Kako je prosječna plaća u Federaciji BiH 785 KM, u Republici Srpskoj nešto viša (813 KM), dok umirovljenici u prosjeku primaju 350 KM, sa sigurnošću se može ustvrditi kako većina građana u BiH živi ne rubu egzistencije. Prema podacima Udruge za zaštitu potrošača, 40 posto građana u BiH ima primanja koja nisu dostatna ni da pokriju troškove za hranu.

Uspoređujući cijene osnovnih proizvoda u BiH s onima u državama u okružju, nije teško zaključiti kako je BiH jedna od skupljih država. Svakako, njezine građane dodatno opterećuju i niska primanja. Prema navodima Mensuda Lakote, tajnika sarajevske Udruge za zaštitu interesa potrošača, država ne radi ništa na zaštiti potrošača te su trgovački lobiji, navodno koristeći principe slobodnog tržišta, doprinijeli tome da je BiH postala jedna od najskupljih zemalja u regiji.

S ovakvom konstatacijom slažu se i u Pokretu potrošača Republike Srpske navodeći da, usprkos činjenici da je prošla godina bila iznimno “rodna”, te da je vrijednost naftnih prerađevina pala, prilagođavanja cijena hrane nije bilo. Tako su cijene hrane vjerno pratile ranija povećanja cijena nafte te je žurno reagirano, opet povećanjem cijena, dok se snižavanja cijena daju na kapaljku.

Cijene i dalje rastu
Navodeći primjer pekara, tajnik Udruge Dragovan Petrović navodi kako se u BiH događaju čudne stvari. Tako su pekari u oba entiteta u svibnju prošle godine povećali cijene kruha, iako su već tada cijene žitarica na svjetskom tržištu značajno pojeftinile. Tako je i s naftom.

U odnosu na prošlu godinu, kada je barel nafte na svjetskom tržištu iznosio rekordnih 147 dolara, cijena je sada trostruko niža. Premda se očekivalo kako će pojeftinjenjem nafte i pšenice cijene hrane drastično pasti, to se nije dogodilo.

U Parlamentu BiH je pokrenuta inicijativa da se plaćanja PDV-a oslobode osnovne životne namirnice i još šest proizvoda, među kojima su i lijekovi, kako bi cijene proizvoda bile niže, a time i jeftinije. Zahtjevi socijalno ugroženih išli su u pravcu otvaranja trgovina za siromašne, gdje bi se osnovne životne namirnice kupovale po jeftinijim cijenama.

britanski mediji pišu

Raspada li se kraljevska obitelj? Problemi u odnosima se nižu, a teške dijagnoze omiljenih članova brinu fanove

Dvoje ljudi vodi tešku borbu, a u javnosti su uvijek nasmijani i dobro raspoloženi. Mašu svojim obožavateljima jednako kao što su im mahali kada su pucali od zdravlja i na stolu su im bila samo najfinija jela u najskupljim porculanskim tanjurima. Takvom životu sada se mogu samo nadati, a nadaju se i njihovi fanovi koji budno prate svaki njihov korak i zamišljaju kako bi im život bio bolji da su se rodili pod malo sretnijom zvijezdom. No barem je na ovom primjeru vidljivo da je ta sretnija zvijezda samo privid, a može nam biti i lekcija da uživamo u onom što imamo, ponajviše ako smo zdravi.

Pogledajte na vecernji.hr