IZBORI U SAD-U

‘Potpredsjednica će biti šefica i Bidenu’

Foto: ELIZABETH FRANTZ/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
‘Potpredsjednica će biti šefica i Bidenu’
05.08.2020.
u 13:13
Demokrat će objaviti s kim će na izbore, a desnica upozorava na njegovu ‘demenciju’
Pogledaj originalni članak

Protukandidat Donaldu Trumpu na predsjedničkim izborima 3. studenoga Joe Biden ovaj bi tjedan konačno trebao objaviti ime svoje potpredsjedničke kandidatkinje. Biden je još prije nekoliko mjeseci rekao da će odabir sigurno pasti na ženu, a neki analitičari procjenjuju da će, pobijedi li demokratski kandidat na izborima, izbor njegove potpredsjednice biti neobično važan.

“Biden nije sposoban”

Biden, kojem ankete tri mjeseca prije izbora daju status favorita u utrci s Trumpom, nalazi se ipak u nezgodnoj situaciji. Ima 77 godina i mnogi promatrači, pogotovo konzervativni analitičari, dovode u pitanje njegov mogući “kognitivni pad”, što je pristojniji način da kažu da je Biden dementan, a ponekad i izgubljen. Gafovi u kampanji, poput onog kada je na pozornici uzeo svoju suprugu za ruku i predstavio je skupu kao sestru (obje su stajale iza njega, ali nije ni pogledao koga predstavlja) ili kada je na drugom skupu rekao da se kandidira za Senat, dodatno su učvrstili njegov status kao “starog političara”, iako se natječe protiv 74-godišnjeg Trumpa. Kritičari su upozoravali da je tijekom gotovo cijelog razdoblja pandemije ostao u svom podrumu i odande vodio kampanju. Upravo je to razlog što je konzervativni komentator Fox Newsa, Tucker Carlson nedavno rekao da će Bidenov odabir potpredsjednice biti najvažniji u povijesti. “Joe Biden ne može voditi zemlju, nije sposoban za to”, ustvrdio je Carlson potkraj srpnja. Fox News se posljednjih mjeseci potrudio predstaviti sve moguće potpredsjedničke kandidatkinje kao politički mnogo ekstremnije od Bidena koji ima status umjerenog centrista u javnosti. Njegova ekstremna potpredsjednica vodit će zemlju dok će izgubljeni Biden biti samo lice, zaključak je konzervativaca.

Favoritkinja je za potpredsjedničku kandidatkinju senatorica Kamala Harris, poznata afroamerička bivša tužiteljica koja se 2019. kandidirala za predsjednicu, a zatim je odustala od utrke. Zanimljivo je da je upravo njezin sukob s Bidenom, kojeg je optužila za podržavanje rasističkih politika u Senatu u 1970-ima, obilježio početak kampanje u Demokratskoj stranci. Neki su analitičari skeptični da su njih dvoje uspjeli izgladiti spor. Kongresnica Karen Bass, koja se istaknula tijekom antirasističkih prosvjeda u SAD-u, kao moguća kandidatkinja isplivala je tek nedavno.

Warren još ima šanse

Bivša savjetnica za nacionalnu sigurnost Baracka Obame, Susan Rice također se pojavila kao mogući Bidenov izbor, a na ruku joj ide veliko političko iskustvo. Senatorica Elizabeth Warren, jedna od predvodnica lijevog krila stranke, također ima šanse, ali njezina je kontroverzna predsjednička kampanja, tijekom koje se neko vrijeme činilo da je favorit za prvu predsjednicu SAD-a, odbacila mnoge lijeve glasače koji su se priklonili Bernieju Sandersu. Šanse ima i Tammy Duckworth, senatorica iz Illinoisa, koja bi pak zbog patriotizma i vojničke karijere, tijekom koje je izgubila obje noge u Iraku kada su pobunjenici srušili helikopter kojim je upravljala, bila veliki dodatak svakoj kampanji. Ne može se ni isključiti da će Biden iznenaditi i odabrati nekoga tko dosad nije bio u kombinacijama.

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Ključne riječi
Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 2

BO
Bombarder
21:22 05.08.2020.

Naravno da se radi o ekstremistima i korumpiranim nesposobnjakovićima to što se mediji svim silama trude to zatrpati je nešto drugo. Pobijedi li ikojim slučajem Biden na izborima u studenom cijeli svijet čeka prilično crno razdoblje a ne isključujem niti izuzetno ekstremne poteze tih radikala...