Opasni otpad

Potporu Danici Ramljak u manje od dana potpisalo više od 500 ljudi

Foto: Miroslav Ambruš-Kiš
Potporu Danici Ramljak u manje od dana potpisalo više od 500 ljudi
24.11.2010.
u 21:42
Ravnateljice postupa u skladu s preporukama Međunarodne agencije za atomsku energiju, a podupiru je Znanstveno vijeće IRB-a, Kolegij ravnatelja svih predstojnika zavoda IRB-a, te ekspertni tim.
Pogledaj originalni članak

U manje od 24 sata peticiju potpore dr. Danici Ramljak, ravnateljici Instituta Ruđera Boškovića, potpisalo je i osobnim podacima prisnažilo više od 500 znanstvenika iz zemlje i svijeta te uglednih građana.

Sudeći prema prvih desetaka potpisa na ovoj adresi, internetska je peticija pokrenuta spontano. Upućena je predsjedniku Republike dr.  Ivi Josioviću, zastupnicima u Saboru RH, predsjednici Vlade Jadranki Kosor i ministrima. Organizatori se zauzimaju da se zaustave pritisci koji bi mogli dovesti do smjenjivanja ravnateljice Instituta Ruđer Bošković, nakon nagađanja u glasilima da joj se tako neštopriprema u političkoj vrhuški jer je odbila potpisati ugovor s Državnim zavodom za zaštitu od zračenja kojim bi se privremeno skladište radioaktivnog otpada u krugu IRB-a htjelo prometnuti u glavno odlagalište radioaktivnoga otpada iz cijele Hrvatske.

Postupane ravnateljice koja se tome protivi autori peticije tvrde da je potpuno u skladu s preporukama Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o neodlaganju otpada u blizini naseljenih mjesta, a podržavaju ga Znanstveno vijeće IRB-a (najviše znanstveno tijelo Instituta), Kolegij ravnatelja svih predstojnika zavoda IRB-a, te ekspertni tim.

"Smatramo da je potpuno neprimjereno vršiti ovakav pritisak na odgovorne ljude našeg najvećeg znanstvenog instituta, a posebno kada svojim stavovima i djelovanjem pokušaju zaštititi interese šire zajednice. Pored toga izražavamo žaljenje što politika prečesto propušta konzultirati znanost u pitanjima za koje je znanost kompententna.
Molimo vas da svojim autoritetom spriječite smjenu dr. sc. Danice Ramljak te da pomognete da se problem trajnog odlaganja nuklearnog otpada riješi na pravno i znanstveno utemljen način, a na zadovoljstvo svih građana Republike Hrvatske", pišu autori peticije.

U srijedu do 22 sata izbrojali smo 524 potpis, a među potpisanima su i vrlo ugledni svjetski znanstvenici kao što su Igor Štagljar iz Sveučilišta Toronto, Daniel Ferenc sa Sveučilišta California Davis, Muhamed Suceska s Tehnološkog sveučilišta Nanyang, Sanja Starčević sa Sveučilišta UCLA, Guy Paić s Autonomnog državnog sveučilišta u Cudad de Mexicu... Mnoštvo je zaposlenih i uglednih iz samoga Instituta Ruđera Boškovića osobno stalo u potporu ravnateljici poput akademika Vlatka SIlobrčića, Zvonimira Maksića, Vuka Brigljevića, Tončija Tadića, Darija Hrupeca... ali i iz drugih sveučilišnih i znanstvenih središta poput Dijane i Predraga Dominis Prester, Siniše Volarevića, Franje Sokolića. Pridružili su se i akademski građani s mnogih drugih znanstvenih područja poput hidrometeorologa, filozofa, lingvista, arheologa.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 7

CU
cunt
21:14 27.11.2010.

pitanje za ugledne građane,,,,,,,,,,,,kad ste se zadnji put okupali? prošlju subotu? ili pred 2 tjedna???

OB
-obrisani-
05:14 25.11.2010.

Te : Uglednih građana ??? Molim da se moje ime navede,Imenom i Prezimenom ,jer ja sam ugledni građanin prvog reda i u modernoj demokratskoj Hrvatskoj ,jednakiji od ostalih, poput žgadije Milanovića ili Sanadera A.Hebarang

PI
piccolo
18:30 25.11.2010.

A to je bio Boris Kunst !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!