Europska unija

Poticaji siromašnima, mladima i starima za cjelogodišnji turizam

Foto: Arhivska fotografija
Poticaji siromašnima, mladima i starima za cjelogodišnji turizam
15.04.2010.
u 17:14
Zemlje članice moraju se čim prije prilagoditi turistima u električnim automobilima.
Pogledaj originalni članak

Fond za novčane poticaje mladima, starijima od 65 i građanima s nižim primanjima da turistički putuju izvan glavne sezone trebao bi biti jedan od sastojaka nove turističke politike Europske unije. Njezino je uvođenje omogućio Lisabonski sporazum, pa su o njoj u četvrtak u Madridu prvi put raspravljali ministri turizma EU 27. To bi, kažu, omogućilo očuvanje radnih mjesta u turizmu tijekom cijele godine. Ministri su također zatražili da Eurostat pokrene prikupljanje podrobnih statističkih podataka o turizmu, koji bi pružili temelj za bolje planiranje i prilagodbu turističkim trendovima. Suglasili su se i o uspostavi indikatorskoga sustava za održiva turistička odredišta, poput postojećih plavih zastava za najčišće plaže i marine.

Ministri su također upozorili da zemlje članice čim prije moraju provesti nužne tehničke prilagodbe kako bi turisti mogli obilaziti Europu i električnim automobilima. Turistički sektor izravno stvara pet posto europskoga BDP-a, a njegovih 1,8 milijuna tvrtka zapošljava, uglavnom sezonski, 9,7 milijuna radnika ili 5,2 posto radne snage u EU. No, napominje Antonio Tajani, potpredsjednik Europske komisije zadužen i za turizam, neizravan doprinos turizma europskome gospodarstvu još je veći: stvara 10 posto BDP-a i zapošljava 12 posto radne snage.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.