skimming

Postavio uređaj koji krade podatke s kartica

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Postavio uređaj koji krade podatke s kartica
31.07.2015.
u 23:40
Malena kamera postavljena iznad tipkovnice snima i tuđe PIN-ove. Skimmer uređaj istarska je policija uočila ove srijede
Pogledaj originalni članak

Pulska je policija uhitila muškarca (52) zbog sumnje da je na bankomat u kampu na području Medulina postavio skimming uređaj. Svrha takvog uređaja jest da kopira podatke s kartica građana koji su se koristili bankomatom.

Na taj način moguće je kopirati podatke s originalne na krivotvorenu karticu. Skimming se sastoji od čitača kartice postavljenog na mjesto gdje se stavlja kartica, koji izgleda kao originalni utor za karticu. Dodatak tome uglavnom je i mala kamera postavljena iznad tipkovnice. Kamera dakako bilježi unos PIN-a, što prekršiteljima zakona omogućuje da krivotvorenim karticama nesmetano podižu novac s bankomata ili karticom kupuju preko interneta. Skimmer na području Medulina policija je otkrila još u srijedu poslijepodne te je ubrzo pronašla i sumnjivca koji stoji iza toga. Nedjela koja je muškarac počinio zakonski su definirana kao neovlašteno presretanje računalnih podataka te izrada, nabavljanje, posjedovanje, prodaja ili davanje na uporabu sredstava za krivotvorenje. Slučajevi poput ovog česti su upravo u jeku turističke sezone na Jadranu, stoga policija građane poziva na oprez.

– Pri dolasku na bankomat, pomno pogledajte otvor za karticu, tipkovnicu i kućište bankomata. Ako primijetite oštećenja, dodatnu opremu ili uređaje, nemojte koristiti bankomat. O tome odmah obavijestite banku i policiju – poručili su iz policije

>>Na bankomate postavljali "skimmer" opremu

>>Dvojica Francuza u Dubrovniku hakirala bankomate

Hvalevrijedna suradnja

Hrvatske i njemačke snage zajedno donose novu eru liječenja tumora uz korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije

Specijalna bolnica Radiochirurgia Zagreb i „Rechts der Isar“, sveučilišna bolnica Tehničkog sveučilišta u Münchenu – jednog od najboljih fakulteta u Njemačkoj, potpisali su Ugovor o suradnji, što donosi novu eru u liječenju tumora te predstavlja suradnju koja se odnosi na korištenje naprednih tehnologija i vrhunske kirurgije u borbi protiv tumora, kao i dijeljenje znanja o najmodernijim medicinskim rješenjima za kirurško, radiokirurško i hibridno liječenje bolesti.

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 1

DU
Deleted user
07:43 01.08.2015.

Tja, kaj se more. Nema toga što današnji ljudi nisu kadri raditi samo da ne bi radili pošteno. A kako i neće kad je i država navlas takva.