Kolumna

Postali su nezavisni jer su pobijedili HDZ. Jesu li ‘realniji Most’

Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar
Foto: Boris Ščitar
01.03.2018.
u 17:05
Koji Vlada ima motiv da pogoduje ‘nezavisnima’. Što bi oni dali vlastima zauzvrat?
Pogledaj originalni članak

Iz činjenice da je na prošlim lokalnim izborima čak 90 mjesta, gradova i općina dobilo nezavisne gradonačelnike i načelnike lako je zaključiti kako su nezavisne liste popularne, a bit će i popularnije.

Te da će HDZ, SDP i ostali tradicionalni politički igrači prolaziti sve lošije sa svojim izbornim listama. No, priča o ljepoti i čistoti nezavisne pozicije ima i naličje, to da gotovo svi nezavisni u vladanju, prije ili poslije naiđu na velik i za mnoge nepremostiv problem – nezainteresiranost, pa i otpor središnjih vlasti u Zagrebu. Kojima njihova logika kaže da imaju obveze prema svojim gradonačelnicima i načelnicima, no zašto bi imali entuzijazma oko pomaganja nezavisnima, naprotiv. Da je politički projekt Mosta uspio ostati na vlasti, a ne dva puta izletjeti iz nje, vjerojatno ne bi bila formirana ni “Udruga nezavisnih”, koja sada okuplja 40-ak nezavisnih gradonačelnika i načelnika. “Babica” pri porodu nove Udruge je Ivica Relković, kao što je prethodno “babinjao” i Most.

Navodno “Nezavisni” imaju drukčiju filozofiju i trude se opovrgnuti u startu da su nekakav “Most 2”. A nisu ni stranka, niti će ići “organizirano” na izbore. Ali žele premijeru Plenkoviću odmah, idućeg tjedna u Banskim dvorima, predstaviti svoju “političku platformu”. Ako je razumljivo da nezavisni lokalni šefovi imaju potrebe i razloga napraviti posebnu lobističku grupu da bi lakše predstavili svoje zahtjeve prema središnjim vlastima, nije, pak, jasno što bi motiviralo Vladu i ministarstva da odobre “nezavisnima” neki povlašteni status i utjecaj. Što će nezavisni dati središnjim vlastima zauzvrat?

Možda odgovor leži u rečenicama nekih “nezavisnih” koji kažu da je kod Mosta bilo loše “što su napadali, a nisu nudili rješenja”, te da se “žele distancirati od svađalačke politike”. To bi se moglo prevesti kao najava da bi “nezavisni” mogli biti neki eventualni “realniji Most”. Kako su nezavisni uglavnom osvojili gradove i sela iz ruku HDZ-a, bit će zanimljivo vidjeti kakav bi to zajednički interes mogao povezati nezavisne i vladajući HDZ? 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 5

PR
prajdali100
21:00 01.03.2018.

Čim ih "savjetuje"ovaj Relković nema tu sreće, piši propalo !

TO
tolitol
13:27 02.03.2018.

Po starom dobrom Josipovićevom ili SDP receptu stvarani su Orah, Gabrićev Nacionalni forum i Pametno kako bi se prikupili glasovi nezadovoljnika i otpadnika s "ljevice". Sada i HDZ kreće u organizaciju svog trabanta kako bi se pod svaku cijenu spriječio odljev glasova Mostu. Strava od politike.

NO
Norway
17:52 01.03.2018.

Stići će vas Božja pravda to već svatko zna, sudit će vam bojovnici iz Čavoglava