ministar najavio

Poslodavac u zatvor ako ne isplati plaće

Foto: Maja Šantoši/PIXSELL
\'18.03.2010.,Virovitica - Vise od 150 radnika prezaduzene orahovicke tvrtke \'KIO\' danas je u 12 sati mirno prosvjedovalo ispred zgrade Virovitick-podravske zupanije trazeci pomoc za isplatu 3 neisp
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
bosnjakovic
Foto: AFP
joint
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
kamensko, povorka (1)
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
ivo josipović (1)
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Autor
Ivanka Toma
22.10.2010.
u 10:49
Dekriminaliziranje posjedovanja i proizvodnje manje količine droge trend je posvuda u Europi, kaže Bošnjaković
Pogledaj originalni članak

Posjedovanje ili proizvodnja manjih količina droge za osobnu uporabu više neće biti kazneno djelo! Mogućnost dekriminalizacije najavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković navodeći kako je takav trend posvuda u Europi.

– To i u nas treba razmotriti i u tom smislu državnom odvjetniku dati ovlast da ne pokreće kazneni postupak kad je riječ o posjedovanju manjih količina droge, rekao je Bošnjaković u današnjem istupu na savjetovanju "Novine kaznenog zakonodavstva" održanom u zagrebačkom hotelu Westinu.

Socijalističke norme

Ministar je naveo da je potrebno intervenirati i kad je riječ o obiteljskom nasilju, a ključan je razlog stalan porast takozvanih crnih brojki. Uz to je dodao da se zbog neodgovarajućega sankcioniranja obiteljskog nasilja na Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv Hrvatske vode postupci. Govoreći o izmjenama u kaznenom zakonodavstvu koje slijede, Bošnjaković je spomenuo i kršenje radnih prava. Pritom je pripomenuo da bi trebalo preispitati potrebu uvođenja kaznenog djela neisplate plaća. Time je, zapravo, na neki način otvorio put udovoljavanju zahtjevu SDP-a koji već dulje tvrdi da bi se u Kaznenom zakonu trebala propisati kazna za poslodavce koji ne plaćaju svoje radnike.

Bošnjaković je pripomenuo da bi trebalo još i preispitati namjerno neotvaranje stečaja jer taj institut nije zaživio u Prekršajnom zakonu. Uza sve to, dvadeset godina poslije raspada Jugoslavije, napokon bi se iz Kaznenog zakona trebale izbaciti socijalističke norme kojima se regulira gospodarski kriminal.

Ratno profiterstvo

Bošnjaković je, valja i to napomenuti, već četvrti ministar pravosuđa u mandatu HDZ-ove vlade koji najavljuje da će u Kazneni zakon uvesti primjerene i učinkovite sankcije za kriminal u privredi. Zapaženo izlaganje na savjetovanju "Novine kaznenog prava" imao je i predsjednik Republike dr. Ivo Josipović koji je kao kaznenopravni stručnjak obrazlagao potrebu izmjena Ustava po kojima ne zastarijevaju ratno profiterstvo i gospodarski kriminal.

Podsjetio je na podatke prema kojima je u pretvorbi uništeno 370.000 radnih mjesta, za 4 milijarde DEM smanjen je društveni kapital, a 22 posto tvrtki otjerano je u stečaj.

 

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 84

MI
mica1111
11:31 22.10.2010.

...nek država malo razmisli koliko poslodavca košta jedan radnik,pa mi smo po davanjima po radniku najopterećeniji... ...nek se davanja smanje na razumnu mjeru,pa se nek onda trenira strogoća...

OB
-obrisani-
12:14 22.10.2010.

neka priznaju odakle su nabavi tu malu količinu droge. Taj je ima u većoj količini što je nezakonito

ŽI
živac
14:58 22.10.2010.

Vidim ja da ovdje ima suludih komentara, pa ću samo takvim ljudima reći: Vi koji mislite da je marihuana droga, vi odite fino u ljekarnu i kupite si praksitene ili apaurine, ili bilo koji drugi lijek, to Vam je sigurno, to nije droga, to je lijek\" hahahahahahahahahahahahahhahaahahahahahahahahahha