POSLJEDNJI LET

Posljednji let 'hudsonskog heroja'

Foto: Reuters
Posljednji let 'hudsonskog heroja'
04.03.2010.
u 16:42
Pilot US Airwaysa Chesley Sullenberger, koji je prošlog siječnja uspio spustiti oštećeni zrakoplov na površinu rijeke Hudson, otišao je u mirovinu.
Pogledaj originalni članak

Kad se let br. 1167 iz Fort Lauderdalea u Floridi 3. ožujka spustio u međunarodnu zračnu luku Douglas u Charlotteu u Sjevernoj Karolini, 17 minuta ranije od predviđenog vremena, okončana je jedna velika letačka karijera. Nakon 30 godina u cockpitu, to je bio posljednji let za 59-godišnjeg Chesleyja "Sullyja" Sullenberga, iskusnog pilota koji je svojom vještinom i iskustvom spasio nebrojene živote, 150 putnika i tko zna koliko Njujorčana, kad je zrakoplov u čiji su motor uletjele guske spustio na površinu rijeke Hudson usred New Yorka.

Na posljednjem letu "Sullyja" je pratio prvi časnik Jeff Skiles, njegov kopilot iz "hudsonskog čuda", a stjuardesa je bila 59-godišnja Doreen Welsh, također s "hudsonskog" leta 1549 (kojem je odredište isto bilo Charlotte), kojoj je to također bio posljednji let prije mirovine.

Kapetan Sullenberger je, držeći suprugu za ruku, najavio da se oprostio od aktivnog letenja ali ne i od zrakoplovstva; pored posvećivanja obitelji i pisanja još jedne knjige, pored već objavljene "Najviša dužnost", višak vremena koristit će za aktivno zalaganje za veću sigurnost na putničkim letovima i strogu provjeru iskusnosti pilota prije zapošljavanja. Premda mu je mirovina daleko manja od očekivane, zbog propasti mirovinskih fondova u krizi, nije nastavio letjeti jer smatra da je zalaganje za sigurnost bitno.

Pogledajte na vecernji.hr

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.