Oprečne reakcije

Posljednji jugoslavenski kralj ponovno u Belom dvoru

Foto: screenshot/Youtube
Posljednji jugoslavenski kralj ponovno u Belom dvoru
22.01.2013.
u 08:45
Ekshumacija tijela Petra II., koji je umro u SAD-u 1970. godine, izvedena je gotovo u tajnosti i izazvala je ogorčenje dijela srpske emigracije u Chicagu
Pogledaj originalni članak

Posmrtni ostaci jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića stigli su oko 14 sati u Beograd. U zračnoj luci Nikola Tesla, okupili su se članovi obitelji Karađorđević, predstavnici Vlade Srbije i vojske te bivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić, javljaju Novosti.

Srbijanski mediji navode da će datum sahrane biti naknadno određen, nakon što se ekshumiraju i prenesu posmrtni ostaci kraljice Marije, a što bi trebalo biti u prvoj polovici ove godine, odnosno, najkasnije do kraja 2013. godine. te da će se ona obaviti na Oplencu gdje se očekuje dolazak brojnih kraljevskih obitelji iz cijeloga svijeta. Navodno i da će poziv biti upućen i britanskoj kraljici Elizabeti koja je inače krštena kuma prestolonasljednika Aleksandra.

Ekshumacija tijela Petra II., koji je umro u SAD-u 1970. godine, izvedena je gotovo u tajnosti i izazvala je ogorčenje dijela srpske emigracije u Chicagu koja smatra da je prenošenje tijela, bez ispraćaja i posljednjeg pozdrava njegovih suboraca, nepravedno i izražava nepoštivanje prema njima.

- Zaboravljaju da kralj Petar pripada i njima, navodi se u reakcijama objavljenim na portalima američke dijaspore.

Život u emigraciji posljednjeg jugoslavenskog kralja bio je praćen provokacijama, sumnjivim podjelama i raskolima. Petar II. Karađorđević rođen je u Beogradu u vrijeme Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a protjeran je iz Jugoslavije 1941. godine. Otišao je s majkom u Englesku, gdje se 1944. oženio s grčkom princezom Aleksandrom i naredne godine dobio sina, princa Aleksandra. Nakon rastave otišao je u SAD gdje je živio od skromnog nasljeđa i milostinje koju je dobivao od emigracije.

Važno je napomenuti da kraljica Marija, majka Petra Drugog, počiva u Windzoru, odmah pored groba engleske kraljice Viktorije. Između britanske i naše kraljevske porodice postoje čvrste veze i uvjerena sam da će britanska kruna na sahranu kralja Petra i kraljice Marije poslati adekvatne predstavnike, rekla je glasnogovornica Bijelog dvora Katarina Jakovljević. Kralj Petar bio je jedini kralj koji je počivao na tlu SAD. U Srbiju se simbolično vraća poslije 72 godine, kad se navršava i 90. godišnjica njegovog rođenja.

ISTRAŽUJEMO

Kako početi investirati i planirati mirovnu? Evo zašto o tome trebate razmišljati već u dvadesetima

Rano počnite planirati mirovinu, pametno birajte investicije i budite dosljedni u svojim financijskim odlukama kako biste uživali u financijski stabilnijoj budućnosti, poručuju financijski stručnjaci i savjetuju početi sa štednjom već od prvog zaposlenja. Međutim, kako početi investirati i planirati mirovinu kada nam se teško uopće zamisliti u budućnosti, pogotovo ako smo tek u dvadesetima?

Pogledajte na vecernji.hr

Komentari 4

Avatar Glina74
Glina74
09:35 22.01.2013.

Draga Linda Drašlić Perak daj se malo informiraj i pogledaj povijest kralj Petar Karađorđević nije protijeran 1941 nego je pobijegao sa svim zlatom i sa svojima ministrima a najprije je sklopio pakt sa Hitlerom i hvalio se da ja Srbija čista od Židova kada je vidio da nejde dobro onda je zbrisao u London. Linda ja Ti predlažem da se malo informiraš prije neg poćneš historiju ( povijest ) da prekrečeš

OB
-obrisani-
09:39 22.01.2013.

ante pero je bio i vaš kralj

BO
Bogodol
09:46 22.01.2013.

Vidi se da je u Srbiji odavno završen II svjetski rat, jedino nije u Hrvatskoj jer to ne dopuštaju lešinari koji ga vode na razne načine i od toga dobro žive.smatram da treba prenijeti kosti Ante Pavelića u Zagreb pa neka tko ga voli položi vijenac na njegov grob, a tko ga ne voli prođe "kao pokraj turskog groblja".Sve zemne ostatke Hrvata treba prenijeti u Hrvatsku i to će biti dokaz da je II svjetski rat završio, no na žalost to se neće dogoditi jer kako bi živjeli razni Mesići, Pusići, Puhovski i ini...